To som gerne vil sammen være


To som gerne vil sammen være

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Midt i #metoo-bølgen kommer nu Christian Tafdrups nye film "En frygtelig kvinde", der skildrer en ung mand, som drives til vanvid i sit parforhold. En mand, der trynes, fornedres og underkaster sig kvindens krav og ønsker. Hun er moderne, han er under tøflen, og ifølge anmelderne er der tale om en glimrende film, om end manden i filmen vist er lidt af en svækling.

Det er da heller ikke filmen som sådan, der tiltrækker sig den store opmærksomhed disse dage, snarere instruktørens villighed til at sige det lige ud. Altså som han ser det: At nogle kvinder kan være meget dominerende i et parforhold, og at mange mænd går rundt i evig angst for at gøre noget galt og i det hele taget glemmer sig selv og havner som underkuede og undertrykte mandslinge i et univers styret og ledet af kvinderne.

Helt så galt er det næppe, men filmen - uanset om den viser sig vellykket eller ej - gør det, som en god film gerne skal gøre, nemlig sætter noget på spidsen og får skabt debat og samtale.

For ud over de indlysende rigtige og velgørende debatter om seksuelt baseret mobning, overgreb og det der er værre, som har drevet over land de seneste måneder, så trænger parforholdet naturligvis også til en samtalebetinget rusketur. Både det enkelte og institutionen.

Der er selvfølgelig lige så mange udgaver af parforholdet, som der er parforhold, men ikke desto mindre gør det godt med debat om det i en bredere og mere moderne kontekst. Hvor det i årevis har handlet om kvindernes position, ofte som undertrykte - en debat der på ingen måde er slut - så er der næppe tvivl om, at Tafdrup rammer en åre i de yngre generationer med sin skildring af den underkuede mand, der er uden mål og med. Manden der underkaster sig og kastreres i livet, hvor den stærke kvinder sætter både retning, dagsorden og bestemmer hvor skabet skal stå. En på mange måder forventelig fremskrivning i en tid, hvor kvinder uddanner sig mere og mere, mens mænd i stigende grad udgør et proletariat.

Vi skal alle være her, også i vores parforhold. I respekt for hinanden og med plads til hinanden. Hvis de tårnhøje skilsmisseprocenter skal modarbejdes, og det skal de da helst, så skal vi også blive bedre til at forstå og respektere hinanden, bedre til at give hinanden plads ikke mindst i en tid, hvor vi fra alle sider tudes ørene fulde af opfordringer til at udleve vores eget helt individuelle potentiale og i det hele taget være mest muligt os selv.

Kan være det lyder gammeldags, men kunne man i det lys også ønske, at vi alle sammen - måske særligt de af os, der lever i parforhold - bestræber os på at gøre hinanden stærke i kraft af hinanden og ikke på trods af hinanden. Parforholdets egentlige værdi ligger jo i, at det netop er et forhold og ikke en kamp, og i at vi er der for hinanden og på den måde bliver stærkere ved at være to.

To som gerne vil sammen være

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce