Tillykke Ryslinge


Tillykke Ryslinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hans-Henrik Dyssel hahd@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Guderne skal vide, at der er nok af problemer at tage fat på rundt omkring i de danske landsbyer.

Så lukker der en dagligvareforretning, en produktionsvirksomhed flytter, eller en forening slås for livet, fordi formanden efter alt for mange år som formand kaster håndklædet i ringen, og der ikke står nogen klar til at overtage tjansen.

Der er nok at blive deprimeret over, hvis man bor i det, som skiftevis bliver kaldt Udkantsdanmark, Vandkantsdanmark eller noget tredje mere eller mindre positivt.

Som vi i Fyns Amts Avis dog tit kan berette, så er det kun en del af virkeligheden.

Midt i lukningerne bliver der også åbnet nyt. Ildsjæle forsøger hver dag at modbevise tesen om, at flytningen fra land til by er uafvendelig. At livet på landet og i landsbyerne naturligvis også kan bidrage med noget. Både i det store og i det små.

Tag nu for eksempel Ryslinge.

Den midtfynske landsby har formået at rejse sig efter et par gedigne stød i leveren. Først flyttede Fabers sin produktion, så måtte byen se rådhuset lukke i forbindelse med kommunalreformen, og byens vartegn: højskolen, kæmpede en lang sej kamp for at overleve.

Det var dog som om, at folkene i Ryslinge besluttede, at det ikke måtte få lov til at slukke for landsbyen. Der er stadig hele to dagligvarebutikker, der er kommet mere og mere liv i de gamle Fabers-bygninger og højskolen ånder igen. Blandt andet fordi der meget hurtigt blev etableret en efterskole.

Det er nok for naivt at tilskrive det hele en særlig Ryslinge-ånd, selv om stærke personligheder gennem tiden har rejst sig som fyrtårne i landsbyen og blandt andet etableret menigheder, højskole og friskole.

Der er også et element af held. De rigtige kvinder og mænd var på det sted i deres liv, hvor de havde overskud til at kaste sig ud i forskellige projekter, på de helt rigtige tidspunkter.

Det er blandt andet det, der gør det så pokkers svært at overføre erfaringer fra den ene landsby til den næste.

I går kunne bedømmelseskomiteen bag Årets Landsby med tidligere minister for landdistrikter Carsten Hansen i spidsen meddele, at Ryslinge er med i finalefeltet. Sammen med Gludsted i Ikast-Brande Kommune og øen Fejø ved Lolland.

Alle tre lokalsamfund fortjener prisen, og det er jo i virkeligheden det opløftende.

Dagens lederskribent har siden 2003 boet i og omkring Ryslinge, men kan dog på ingen som helst måde tilskrives nogen som helst del af æren for, at Ryslinge til august kan vinde titlen som Årets Landsby 2018.

Ildsjæle forsøger hver dag at modbevise tesen om, at flytningen fra land til by er uafvendelig.

Tillykke Ryslinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce