Lunsen til aberne


Lunsen til aberne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det offentlige system har altid haft ord for at være et umætteligt dyr. Nu viser tørre tal og undersøgelser, at påstanden ikke er uden substans.

Omsat i konkret dokumentation viser det sig, at til trods for at staten siden 2001 har ladet de offentlige omkostninger stige med ikke mindre end 47 milliarder kroner, så er borgernes utilfredshed med den offentlige service steget markant.

Dette paradoks har flere årsager. De mest kendte er, at borgerne bliver mere og mere krævende, at den offentlige administration er vokset, og at der på visse områder har været synlige lønstigninger.

Men der er givetvis også andre væsentlige årsager, som er lidt svære at konkretisere. En af dem kan være, at det offentlige system er for ineffektivt. Altså at man sagtens kan opleve, at der pumpes masser af penge ind i en sektor, uden at borgerne kommer til at opleve det som en forbedring.

Nu er det som bekendt vigtigt at få afdækket hele problemstillingen inden man tager fat på at skabe løsninger. Derfor er der givetvis behov for mere dybdegående analyser, før man kan skride til handling. Men at politikerne tvinges til at skride til handling, synes hævet over enhver tvivl. Med den fart de offentlige omkostninger har haft på blot i denne regerings tid, så bliver det tvingende nødvendigt at finde ud af, hvordan man får mere ud af skatteborgernes penge i fremtiden.

Både fordi det forekommer meget optimistisk at tro, at man kan hæve verdens højeste skattetryk, men også fordi befolkningens krav til den offentlige service helt sikkert vil fortsætte med at stige.

I relation til det sidste får politikerne også en svær opgave med at fortælle befolkningen, at der vil være ting, som man selv må tage sig af, ligesom de også kommer til at tydeliggøre den prioritering af offentlige opgaver, som allerede er godt i gang.

I det hele taget savnes klare udmeldinger fra politikerne om, at der ikke er penge til det hele, og at befolkningen lige så godt først som sidst kan indstille sig på, at den offentlige service aldrig ? hverken halvt eller helt ? vil kunne komme til at tilfredsstille borgerne. Og at vi som en følge heraf lige så godt kan være indstillet på, at vi skal være mere selvhjulpne.

For politikerne bliver det ikke nogen nem øvelse. Gennem mange år har den generelle tendens været at forhøje de offentlige budgetter og give befolkningen stedse flere velfærdsydelser. Nu skal man altså til at fortælle, at gaveboden er lukket for nye tiltag, og at nogle af de ydelser man i dag opfatter som velerhvervede rettigheder ikke længere opretholdes.

Sværhedsgraden i den sidste øvelse illustreres bedst af et citat fra tidligere, navnkundige Brøndby-borgmester Kjeld Rasmussen: ?Har man først smidt en luns ind til aberne, får man den aldrig ud igen.?OCJ

Lunsen til aberne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce