Lægeparadokset


Lægeparadokset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DER MANGLER 1000 til 1200 fortrinsvis speciallæger i Danmark, og det har der såmænd gjort de sidste 15-20 år. Speciallæger er overlæger, der efter endt studie har bygget et speciale på den oprindelige uddannelse.

LANGT OM LÆNGE ser det nu ud til, at regeringen vil gøre noget ved den sag, og her handler det naturligvis om to ting, nemlig for det første at få flere ind på lægestudiet og for det andet at få flere læger efter endt grunduddannelse til at specialisere sig.

VIDENSKABSMINISTER Helge Sander er den nøgleperson, der kan gøre noget ved sagen. Hans udtalelser forleden til Jyllands-Posten må imidlertid vække betydelig opsigt. Sander sagde om den sag nemlig følgende »På længere sigt får vi flere læger. Ingen skal kunne komme og sige, at regeringen ikke handlede i tide«.

DET ER DEN sidste bemærkning, der er opsigtsvækkende. Denne regering og regeringer, som også omfatter Socialdemokraterne, har nemlig aldrig formået at løse dette store problem. Det er derfor, at der er lægemangel, og det er derfor, der har været lægemangel i mange, mange år.

VIRKNINGEN AF DET Sander vil gøre, vil vi først se om en halv snes år, og spørgsmålet er, om et øget indtag på 200 til lægestudiet er nok.

DET ER SELVFØLGELIG en tanke værd at dvæle lidt ved, hvorfor det endnu ikke er lykkedes at uddanne læger nok.

Det har haft voldsomme konsekvenser, at der i årevis har været lægemangel. Det har jo fået politikerne til at centralisere specialerne, fordi de mindre sygehuse slet ikke har kunnet ansætte det nødvendige antal speciallæger.

DET ER SELVFØLGELIG manglende politisk handlekraft, der er årsag til, at vi er havnet i denne situation. Ingen har ganske enkelt været rede til at øge optaget på lægestudiet og gøre det endnu mere attraktivt at lade sig uddanne i et speciale. Samtidig har vi oplevet, at de magtfulde lægeorganisationer bestemt ikke har haft travlt i denne sag.

NETOP LÆGEMANGLEN er et sørgeligt kapitel i den danske sygehushistorie. Det er alt for sent, at der først handles nu. Omkring netop lægemanglen kan der kun fastslås følgende: Der er ikke handlet med rettidig omhu.

JK

Lægeparadokset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce