Kampen mod vennerne


Kampen mod vennerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen - udover statsministeren - ved, hvornår vi skal have folketingsvalg. Men vi kan næsten ikke vente. Der er så mange spændende spørgsmål i forbindelse med det valg, at man godt kan tillade sig at være lidt utålmodig. Kan Villy Søvndal f.eks. holde dampen oppe og leve op til meningsmålingerne? Bliver Venstres Erling Bonnesen straffet eller belønnet for at stå fast i mediestormen omkring hans person og akutsygehus-funktionen i Svendborg? Hvem opstiller Naser Khader for, og kan han stadig trække stemmer? Bliver Simon Emil Ammitzbøll og Anders Samuelsen bare paranteser i dansk politik, og kan Enhedslistens tidligere førstedame, Pernille Rosenkrantz-Theil, gøre come back som socialdemokrat? Drejebogen til et spændende valg skriver næsten sig selv.

På Fyn bliver det især interessant at følge socialdemokraterne. Ved det seneste valg var kandidatlisten spækket med mænd. Kun Assens-kredsen kunne mønstre en kvinde, Julie Skovby, og hun blev valgt. Det har man naturligvis skelet til i andre kredse, og derfor kommer det næste folketingsvalg til at stå mellem de unge kvinder og de gamle mænd. Der er næppe tvivl om, Pernille Rosenkrantz-Theil bliver opstillet i Odense 1, og der er nok heller ingen tvivl om, at hun bliver valgt, selv om mange socialdemokrater måske har svært ved at forlige sig med hendes fortid som medlem af Enhedslisten . Men så kan de stemme på en af de andre unge kvindelige socialdemokrater, Trine Bramsen, der opstiller i Odense 2 eller Julie Skovby.

Med det kvindelige trekløver Skovby, Rosenkrantz-Theil og Bramsen, får de socialdemokratiske mænd det svært; især fordi man ikke skal forvente flere mandater på Fyn til Socialdemokraterne. En stemmefremgang på den fløj vil nok udmønte sig i en mandat-gevinst til SF. Derfor kommer de tre siddende fynske folketingsmedlemmer, Carsten Hansen, Poul Andersen og Niels Sindal under pres, for slet ikke at tale om Svendborg-kredsens Niels Christian Nielsen, der ikke opnåede direkte valg, men som pt er på Tinge som suppleant.

Det er ikke svært at forestille sig, at den interne kamp om de socialdemokratiske stemmer på Fyn bliver mindst lige så intens som kampen mod »fjenderne« fra de andre partier. I en hvilken som helst valgkamp holder man gode miner til slet spil, selv om alle ved, at kampen mod kollegaerne er mindst lige så afgørende som kampen mod konkurrenterne. Med valget af Pernille Rosenkrantz-Theil er der lagt op til en konfrontation mellem »de gamle socialdemokrater« og en kandidat, der ikke lægger skjul på, at hun vil rykke partiet til venstre. Eller formuleret på en anden måde: Hvor rødt skal partiet være? Vi kan næsten ikke vente med at få svaret.

faber

Kampen mod vennerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce