Hvem sagde selvstyre?


Hvem sagde selvstyre?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KOMMUNALT selvstyre er en af de smukke sølvlysestager, der bliver pudset op til brug ved festlige lejligheder, når kommunevalgte er samlet for at hylde deres egen betydning. Og selvstyret er da heller ikke helt ligegyldigt, skal man tro den lokale debat, som den folder sig flittigt ud i de lokale medier, og som lokale redaktioner med stor dygtighed holder ved live. Pudsigt nok har landets allerstørste kommuner i hovedstadsområdet altid fungeret uden offentlig debat. Lokale aviser og nu flittigt opdaterede websider med masser af kommunalt indhold, som man kender dem i provinsen, har aldrig eksisteret i hovedstadsområdet, hvis medier er for højtflyvende til at interessere sig for, hvad der foregår i omegnskommunernes kommunalråd. Her kender man kun til merkantilt drevne ugeaviser, for hvilke kritik er en by i Rusland og meningsrenset eftersnak af borgmesterpartiet og det lokale forretningsliv et princip.

BEKLAGELIGVIS kan man få indtryk af, at den lokale debat kommunalrådsmedlemmer imellem og borgernes reaktioner i avisspalterne foregår på et spinkelt grundlag, fordi den afgørende indflydelse for længst er flyttet fra rådhusene til regeringskontorerne i København. De medborgere, som er valgt til at styre lokalområdet, er af udviklingen gjort til marionetter, hvis styrende liner ligger solidt anbragt i ministerhænder, først og fremmest finansministerens. Sådan er det under den nuværende regering. Sådan var det også, da andre havde regeringsmagten. Det er længe siden, borgerne gennem nærdemokratiet selv fik lov til at bestemme. Fordi alt til syvende og sidst handler om økonomi.

MAN kan lokalt debattere store lokale projekter, man kan endda få lov til at projektere, og man kan diskutere, så det er en fryd, men er det til syvende og sidst den ene eller den anden side i det kommunale råd, som beslutter, om projektet skal gennemføres? Næh, det afgøres af økonomien, og den ligger i så regeringsfastlagte rammer, at de bliver afgørende for den reelle politiske beslutning. At den måske vil være ganske på tværs af opfattelsen blandt de politikere, som skal træffe beslutningen, er systemet aldeles ligegyldigt. For den besluttede myndighed følger pengene, og de befinder sig med så stor sikkerhed hos regeringen, at det oven i købet er fastlagt, hvilken alvorlig straf, kommunerne skal lide, hvis de lokale valgte ikke har forstået, at der i virkeligheden kun er én styrende magt i landet.

SKAL det være sådan i al fremtid? Skal det kommunale Danmark være underkastet økonomisk krisestyring, både når det går frem, og når det går tilbage. At vi har krise i øjeblikket, behøver ingen at være i tvivl om, men sparesnakken og krisestyringen prægede forholdet mellem regering og kommuner også i årene, da Danmark anså sig som en af verdens rigeste lande. Skal nærdemokratiet have en chance, må forholdene tænkes om på ny, og kommunerne som administratorer af statens opgaver på det sociale område bør tilrettelægges med langt større retfærdighed end den nugældende skæve fordeling. Sker der ikke noget, bør politikere på både landsplan og lokalt plan besinde sig på tingenes reelle tilstand og sige sandheden, som vi alle alligevel godt kender. At det kommunale selvstyre er en køn illusion.

H.J.

Hvem sagde selvstyre?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce