Fyns Amts Avis mener: Vi venter i spænding


Fyns Amts Avis mener: Vi venter i spænding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hanne D. Frette , hda@jfmedier.dk
ANDREAS_BASTIANSEN
Dagens leder fra Fyns Amts Avis. 

En af landets mest velfungerende fødeafdelinger ligger i Svendborg. Det er dokumenteret flere gange blandt andet i 2012, hvor Svendborg toppede listen over tilfredse patienter på de danske fødegange. Året før var det dog blevet besluttet, at fødeafdelingen skal lukke i 2022 for at samle alle fynske fødsler i Odense og dermed finansiere det nye supersygehus. Det var de færreste på Sydfyn tilfredse med. Og det skal de heller ikke være.

Så blev det tiden for valg til regionsrådet her 21. november, og nogenlunde samtidig skulle Sundhedsstyrelsen også barsle med nye retningslinjer for svangreområdet. Der skulle være tale om en opblødning, som muliggør, at Svendborg får en jordemoderledet fødeklinik, hvor de ukomplicerede fødsler foregår, mens de svære og mere ressourcekrævende fødsler sker på en fødeafdeling som den i Odense. Her er der en børnelæge på vagt døgnet rundt. Den model eksisterer allerede i Region Sjælland, hvor der er tre af sådanne klinikker.

I ugerne op til valget lød meldingen fra tre spidskandidater til regionsrådet, at de var et ufravigeligt krav for at gå med i en konstituering, at fødeafdelingen i Svendborg blev bevaret. Villy Søvndal (SF), Morten Weiss-Petersen (K) og Nils Sjøberg (R) var på linje med regionsrådets næstformand, Poul-Erik Svendsen (S), der allerede i sommer tilkendegav, at det fortsat skal være muligt at føde på Svendborg Sygehus. Også når det nye supersygehus i Odense åbner i 2022.

Det ufravigelige krav om bevarelse af fødeafdelingen i Svendborg blev alligevel fraviget i konstitueringsaftalen mellem V, DF, LA, K, R og S i Region Syddanmark. Det er i hvert fald ikke nævnt med et ord. Men løftet er ikke glemt, lovede Morten Weiss-Pedersen for en uge siden i Fyns Amts Avis. Han endte med at være den eneste af de tre i konstitueringen for regionsrådet i Region Syddanmark, da Nils Sjøberg blev overhalet af partifællen Morten Brixtofte Petersen, som sprængte listen og tog Radikale Venstres eneste mandat, og Villy Søvndal og SF blev ikke budt med i konstitueringen.

Hans forklaring er, at konstitueringsaftalen kun omfatter de overordnede politiske linjer og altså ingen målsætninger for bestemte geografiske områder. Fair nok. Men hvis en af landets mest velfungerende fødeafdelinger ikke alligevel skulle være valgflæsk, så skal vi se Morten Weiss-Petersen arbejde og nærmest dokumentere, at han gør, hvad han kan for at overbevise resten af regionsrådet om det. Det samme gælder Poul Erik Svendsen.

Måske er regionsrådsformanden til at tale med. Tidligere har Stephanie Lose (V), der fortsætter som regionsrådsformand, også ytret, at hun godt ville afvente de nye retningslinjer for svangreområdet, inden hun tog stilling.

En af landets mest velfungerende fødeafdelinger ligger i Svendborg.

Fyns Amts Avis mener: Vi venter i spænding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce