Fyns Amts Avis mener: VM i politisk fodbold


Fyns Amts Avis mener: VM i politisk fodbold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Vladimir Putin så meget veltilpas ud, da han forleden bød velkommen til verdensmesterskaberne i fodbold.

"Vi er virkelig glade for at afholde VM i vores land. Fodbold er elsket her. Rusland er et åbent, gæstfrit og venligt land", proklamerede den russiske præsident til stor jubel for de fleste af de mange tilskuere til åbningskampen.

Hvad han siden tænkte, mens han overværede sit hjemmehold banke Saudi Arabien 5-0, er ikke til at vide.

Men mon ikke der ud over tilfredshed med kampens resultat også var tale om glæde ved den kommende måneds oplagte mulighed for at skaffe Rusland positiv omtale på verdensplan?

Det er kun fire år siden, det senest lykkedes Putin at aflede opmærksomheden fra Ruslands temmeligt belastede forhold til demokrati og menneskerettigheder.

De olympiske vinterlege i Sotchi blev endnu et mønstereksempel på, hvor let det er opretholde en illusion om, at sport og politik intet har med hinanden at gøre.

Om ikke andet end i de dage og uger, hvor nationer med et tvivlsomt forhold til demokrati og menneskerettigheder er værter for store, internationale sportsbegivenheder.

Og nu, hvor verdensmesterskaberne i fodbold er godt i gang, er der ingen, som husker de milliarder af rubler, Rusland dengang satsede på at få et storpolitisk udbytte af vinterlegene.

Tværtimod.

Historien om det storpolitiske dilemma, internationale sportsbegivenheder helt forusigeligt fanger mere demokratisk indstillede regeringer i, gentager sig.

Som når den danske kulturminister Mette Bock (LA) skal forklare sin tilstedeværelse som "regeringens officielle repræsentant" ved Danmarks VM-kamp mod Frankrig i næste uge.

Hun vil, påpeger hun på Facebook, være der for at bakke op om det danske landshold.

For nok kan man ikke opsætte vandtætte skotter mellem sport og politik. Men man kan, tilføjer kulturministeren, "forsøge at værne om sporten og dens udøvere".

Det bedste måde, Mette Bock kan værne om det danske landshold på, er imidlertid at aflyse sin rejse til Rusland.

Når hun træder ind i VIP-logen som "regeringens officielle repræsentant" kan det - og ikke mindst af russerne - meget let blive tolket som opbakning til både landsholdet og Putin selv.

Så vil hendes tilstedeværelse ved verdensmesterskaberne i fodbold i givet fald være politisk.

Og eftersom den danske regering kan bakke op om det danske landshold på så mange andre måder end at opfylde Putins drøm om at få verden til at tro, Rusland er et "åbent, venligt og gæstfrit land", bør Mette Bock gøre som alle os andre, der holder med Danmark:

Blive hjemme og nyde fodbolden foran tv-skærmen.

Vladimir Putin så meget veltilpas ud, da han forleden bød velkommen til verdensmesterskaberne i fodbold.

Fyns Amts Avis mener: VM i politisk fodbold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce