Fyns Amts Avis mener: Uforståelig forskelsbehandling


Fyns Amts Avis mener: Uforståelig forskelsbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken dabe@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Sundhedsstyrelsen har søsat et forsøgsprojekt, der også skal give drenge og unge mænd mulighed for at få en gratis hpv-vaccination. Det giver god mening. Også drenge og mænd kan blive ramt af kræft som følge af en hpv-infektion. Årligt registreres der omtrent 40 nye tilfælde af analkræft blandt mænd, og netop denne kræftsygdom kan føres tilbage til hpv.

Piger har i årevis kunnet blive vaccineret mod hpv, der også kan kan forårsage livmoderhalskræft, på statens regning. Nu bliver der altså fra 1. februar mulighed for, at drenge fra 15-19 år også kan blive vaccineret, der er dog et betydeligt aber dabei. Drengene skal være homo- eller biseksuelle for at kunne blive vaccineret.

Det er en nærmest absurd adskillelse, hvor en persons seksuelle orientering er afgørende for, om han kan modtage et tilbud eller ej. For at kunne blive vaccineret skal man som dreng eller ung mand udlevere oplysninger om sine seksuelle præferencer, hvis man gerne vil vaccineres gratis. Det betyder i realiteten, at de mennesker, som - ganske frivilligt naturligvis - går til deres læge eller til en af AIDS-fondets checkpoint-klinikker i en af landets tre største byer for at blive vaccineret, får deres seksualitet journalført.

Nogen logik er der selvfølgelig i, at Sundhedsstyrelsen har rettet kikkerten ind mod netop denne målgruppe, fordi homo- og biseksuelle mænd og drenge netop qua deres seksualitet er i større fare for at blive ramt af analkræft, men valget af målgruppen er ramt af et yderligere et paradoks.

Anbefalingen til piger er nemlig, at hpv-vaccinen gives allerede, når pigerne er 12 år. Begrundelsen er, at den helst skal gives inden den seksuelle debut. I drengenes tilfælde har man så valgt at vente, til de er 15-19 år gamle. Logikken svigter med andre ord. I en alder af 19 år er der nemlig ganske stor sandsynlighed for, at debutten har fundet sted.

Skal vaccinationen have den bedst mulige effekt, skal den tilbydes drengene ud fra samme kriterier som pigerne. Det har blandt andre formanden for praktiserende speciallæger i gynækologi, Frank H. Pedersen, udtalt til Politiken.

Alle drenge kan, som det er i dag, blive hpv-vaccineret. Det kræver blot, at man selv betaler for det, og det er vigtigt, at det tilbud findes, men ønsker Sundhedsstyrelsen og politikerne at udbrede vaccinen, så må der gøres op med denne differentiering. Det virker nærmest oldnordisk, at seksualitet skal være et parameter, der skal måles efter. Skal tilbuddet etableres, må det være et klart princip, at alle skal kunne tage imod det, uden at skulle oplyse, om man er til drenge, piger, mænd eller kvinder eller flere af de nævnte.

Og hvordan skal lægerne i øvrigt have en jordisk chance for at efterprøve, om den 15-årige dreng og hans forældre ikke bare siger, at drengen er biseksuel eller homoseksuel for at få en gratis vaccination - uagtet hvad drengen så i øvrigt foretrækker.

Det virker nærmest oldnordisk, at seksualitet skal være et parameter, der skal måles efter.

Fyns Amts Avis mener: Uforståelig forskelsbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce