Fyns Amts Avis mener: Ude på et skråplan
Af: Redaktionschef David Bernicken

Brian Sandberg hører sandt for dyden ikke til blandt Guds bedste børn. Mon ikke han endda selv vil skrive under på det, hvis han bliver spurgt? Men skal politikerne i Svendborg Byråd bestemme, om en mand af hans støbning og med hans generalieblad må optræde i Borgerforeningen i Svendborg eller ej?

Skal de det, er vi på vej ud på et skråplan. Og det skråplan har Socialdemokratiets borgmesterkandidat Bo Hansen betrådt, da han forleden fór til tasterne og på Facebook kaldte det utilstedeligt, at Borgerforeningen lægger lokale til Sandbergs foredrag.

Filteret er tilsyneladende mere eller mindre ikke-eksisterende hos flere af debattørerne.

Bo Hansen troede, at der er kommunale kroner involveret i foredraget, men det viser sig, at det kun er tilfældet i et meget begrænset omfang. Sandberg har i hvert fald selv betalt for at få lov til at fortælle sin historie i spejlsalen.

 

Selve debatten, der udviklede sig som følge af Bo Hansen opråb, er værd at studere. En debattør skriver, at selv om Sandberg har afsonet sin straf og i et andet tilfælde er blevet frikendt, så bliver tavlen aldrig vasket ren. En anden inddrager Nordkorea, og debatten når også lige at runde Enhedslistens partiprogram, den drabssigtede Peter Madsen samt nogle bandeledere. Med andre ord, så når den meget vidt omkring. Og filteret er tilsyneladende mere eller mindre ikke-eksisterende hos flere af debattørerne. Det er næsten deprimerende.

Det er det på flere plan. For det første lever vi i en retsstat, hvor mennesker, der har afsonet en straf, skal have muligheden for at begynde helt forfra, når de slippes fri. At det så i praksis ofte ikke er tilfældet er en anden sag. For det andet glemmer flere af debattørerne at holde øjnene på bolden, og at sammenligne Bo Hansens verdenssyn med ideologierne bag styret i Nordkorea og Det Tredje Rige er langt over stregen.

 

Helt grundlæggende handler det om, at vi alle har retten til at ytre os, så længe det sker inden for lovens rammer. At opfordre til vold og had hører for eksempel ikke til inden for den ramme, og skulle Brian Sandberg hylde det i sit foredrag, så har han naturligvis et problem. Nu er det bare ikke det, hans foredrag handler om. Det handler om hans exit fra den verden. Og fortællingen om den verden skal ikke ties ihjel. Den skal netop fortælles. Det er ikke uvæsentligt, at også almindelige mennesker får et indblik i den verden. Ikke for at vi skal få vores nysgerrighed stillet, men fordi den verden udgør et stort problem for vores samfund.

Bo Hansen skrev et indlæg på Facebook på et grundlag, der ikke synes at være videre veloplyst, og det var måske også drevet af impulsiv indignation over, at en mand kan få lov til at udbrede sig om sin fortid som dybt kriminel. Sagen er bare den, at vi gerne skulle kunne leve i et samfund, hvor der også er plads til at høre om de mindre pæne sider af den verden, vi lever i. Det er en del af den åbenhed, rummelighed og frihed, vi bryster os af, at vores samfund er bygget på.