Fyns Amts Avis mener: Stop stigmatisering af de dygtige elever


Fyns Amts Avis mener: Stop stigmatisering af de dygtige elever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken
Billede
Dagens leder fra Fyns Amts Avis. 

Om ganske kort tid springer årets studenter ud, og gaderne fyldes med glade unge mennesker med huer på, og lige nu gør rigtig mange studerende sig klar til at præstere deres ypperste ved eksamensbordene.

Og næsten som en helt naturlig del af dette bryder debatten om de studerende, der scorer den ene topkarakter efter den anden, frem igen.

Senest blev et debatindlæg af erhvervsmanden Per Kirchner bragt i Politiken, og det har affødt en omfattende debat. Debatindlægget bærer overskriften "Jeg vil hellere se dine rejsebilleder end dine 12-taller".

Han slår blandt andet fast, at han aldrig i sine mange år i erhvervslivet har set en sammenhæng mellem høje karakterer og succes i erhvervslivet, og han ytrer en bekymring for det pres, de studerende er under.

Og ja, der er et stort pres, og det er bekymrende, men hvis man nu vælger at se lidt bag om de høje karakterer, der jo sjældent kommer helt ud af det blå, så ligger der nogle kvaliteter hos de studerende, som en god erhvervsleder burde sætte pris på og være i stand til at omsætte til et aktiv i en virksomhed.

De såkaldte 12-talspiger og -drenge er mennesker, der er arbejdsomme, har en god studieteknik, evner at strukturere deres tid, har en arbejdsmoral, der er helt i top, og så er de helt grundlæggende dygtige, skarpe og kvikke.

Normalt vil de fleste arbejdsgivere sætte stor pris på egenskaber som disse, men når det kobles sammen med en masse 12-taller, er der pludselig mennesker, der knytter negative egenskaber til de studerende, der præsterer på et niveau, mange andre ikke kan nå op på.

Er vi vitterligt nået til, at det skal være diskvalificerende at være dygtig og arbejdsom? Det vil da være deprimerende, hvis vi skal falde ned i et hul af middelmådighed, hvor fede feriebilleder er mere interessante end skarpe hjerner.

Et 12-tal i sig selv er ikke så interessant som det, der ligger bag, og netop det er ofte kvaliteter, der ikke handler om udenadslære. Det handler om evner til at optage, bearbejde og formidle viden.

Så hvorfor er det lige, at der bæres ved til stigmatiseringen af de elever, der knokler benhårdt for levere på et tårnhøjt niveau? Vi skal vel nødig nå dertil, hvor det er bedre at få et 7-tal end et 12-tal?

Naturligvis er der konsekvenser forbundet med at bruge meget tid på at dygtiggøre sig, og de fleste mennesker kan have godt af at trække stikket indimellem for at lade batterierne op, og det er sundt at se op fra bøgerne for at få lidt udsyn.

Og ja, der er helt klart også kvaliteter ved mennesker, der har valgt at prioritere en anden form for dannelse end den, der kan føre til topkarakterer. Det ene udelukker i øvrigt ikke det andet.

Men lad os nu få lukket ned for den problematisering af studerende, der brager gennem karakterloftet. Giv dem dog plads til at være dygtige.

Det vil da være deprimerende, hvis vi skal falde ned i et hul af middelmådighed, hvor fede feriebilleder er mere interessante end skarpe hjerner.

Fyns Amts Avis mener: Stop stigmatisering af de dygtige elever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce