Fyns Amts Avis mener: Stærk tobak fra formanden


Fyns Amts Avis mener: Stærk tobak fra formanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Det var stærk tobak, formanden for regionsrådet i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), forleden rullede i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hun vil, erklærede hun, "beskytte både nuværende og kommende generationer mod tobaksrøg". Og vi har, tilføjede hun, "brug for handling - nu!".

Ifølge Stephanie Lose er de våben, der bruges i kampen mod rygning, for få og for utilstrækkelige. Derfor, mener hun, skal det for eksempel gøres betydeligt dyrere at ryge, ligesom der skal indføres røgfri skoletid på alle uddannelsesinstitutioner og neutrale cigaretpakninger, som skal gemmes væk under disken i butikkerne.

Og lad det være slået fast med det samme. Af en, der selv tilhører den ildesete og ildelugtende femtedel af befolkningen: Vi rygere har ikke ret meget at sige til vores forsvar.

Med rundt regnet 13.000 årlige dødsfald, der kan henføres til rygning, er tobakken det største sundhedsproblem, vi har.

Følgen af det er offentlige udgifter, der er svære at gøre op, men som med sikkerhed løber i snesevis af milliarder af skattekroner.

Og som - hvad der vel sagtens er værst - fører store menneskelige lidelser med sig og tager livet af mange, som kunne have levet længere, hvis de havde kvittet tobakken i tide.

Der er heller ikke meget, der taler imod forbud mod rygning på arbejdspladser, uddannnelsesinstitutioner og andre steder i det offentlige rum, hvor ikke-rygere er tvunget til at være sammen med rygere.

Forslaget om at gøre det betydeligt dyrere end i dag at ryge er oplagt og bør vedtages. Argumenterne imod det er svage, selv om der sikkert nok skal være nogle, der oftere end ellers vil runde købmændene syd for grænsen.

Og den internationale sundhedsorgansation WHO's målsætning, som regionsrådsformand Stephanie Lose tilslutter sig, om, at ingen børn og unge skal ryge i 2030, er også både rigtig og ædel.

Men - med fare for at blive stemplet som en ryger, der blot søger undskyldninger for sin last - tør jeg også godt hejse et lille rødt flag og advare mod fanatisme til fordel for sundheden.

Der kommer ikke noget godt ud af det for nogen af parterne at stigmatisere mennesker, som ikke løber 10 kilometer hver anden dag, ikke tilbringer timer i et fitnesscenter, ikke forsager alkohol og alle andre fødevarer, som ikke er grønsager. Og som altså ikke evner at lade være med noget så usundt som at ryge.

Og da slet ikke, når der selv i lægevidenskabelige kredse er en stigende forståelse for, at livskvalitet og ditto nydelse er et parameter, der også er værd at benytte, når den enkeltes forventede levealder skal gøres op.

Livskvalitet og ditto nydelse er et parameter, der også er værd at benytte.

Fyns Amts Avis mener: Stærk tobak fra formanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce