Fyns Amts Avis mener: Selvfølgelig skal øernes ligestilling gælde hele året


Fyns Amts Avis mener: Selvfølgelig skal øernes ligestilling gælde hele året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var jubel og glæde på de danske øer den 15. august 2016. Det var nemlig den første dag, hvor taksterne på de danske ø-færger var sat væsentligt ned, så det nærmede sig den pris, som bilister betaler for at køre en tilsvarende strækning på fastlandets landeveje. Deraf det mundrette navn landevejsprincippet.

Og prisforskellen kan mærkes. Fra den ene dag til den anden blev prisen for en returbillet til Ærø eksempelvis for en gående voksen sænket fra 205 kroner til den noget mere overkommelige pris på 78 kroner. I dag koster det dog 82 kroner, men det er stadig så lidt, at det er overkommeligt for de fleste. Hvor det førhen afskrækkede en børnefamilie at tage til Ærø eller Samsø, fordi lommesmerterne blev for store, hører vi nu historier om folk, der rejser frem og tilbage igen med det samme, bare fordi de har lyst.

Men der er selvfølgelig et men. For landevejsprincippet er endnu ikke fuldt ud gennemført, da de syv ugers højsæson foreløbig ikke er med i den aftale, som Folketingets politikere har lavet. Derfor er det fra på mandag for almindelige rejsende igen lig med en større udskrivning at tage til Ærø. Således stiger prisen for to voksne, to børn og en bil fra 416 overkommelige kroner til i sammenligning svimlende 1130 kroner. For personer, der bor på øen, er det dog væsentligt billigere, men stadig dyrere end i dag. Her kan samme størrelse familie "nøjes" med at skulle af med 730 kroner.

Fra starten har det været svært for almindelige mennesker at forstå, hvorfor turister skal betale over det dobbelte af den lave pris, bare fordi vi er i højsæsonen. Hvorfor skal man straffes for at være tvunget til at rejse i højsæsonen, fordi man for eksempel har børn, der går i skole? Svaret, mange landspolitikere kom med i sin tid, lød, at der jo ikke er problemer med at fylde færgerne i den periode, så der er der ikke brug for at sænke prisen. Det giver meget lidt mening.

Landevejsprincippet kaldes også af blandt andre ø-politikere for trafikal ligestilling. Vi vil ikke stilles bedre end andre, vi vil bare ligestilles, har mantraet lydt. Men der er ikke meget ligestilling i, at nogle turister skal bøde for, at datoen hedder noget med sommer.

Hvordan spiser man en elefant? Det gør man bid for bid, så derfor giver det også til en vis grad mening at tage en stor mundfuld som det fulde landevejsprincip i mindre bidder. Men nu har politikerne set, at det virker, for over en bred kam kan færgerne melde om væsentligt flere rejsende på ø-færgerne.

Forleden var der debat om emnet på Folkemødet på Bornholm, og Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S), gik derfra med troen på, at det er et spørgsmål om tid, før landevejsprincippet er gennemført fuldt ud. Og folketingspolitikerne skal holdes op på deres løfter. For selv om der nu snart går valgkamp i den, skal øerne selvfølgelig ligestilles med fastlandet - året rundt.

Der er ikke meget ligestilling i, at nogle turister skal bøde for, at datoen hedder noget med sommer.

Fyns Amts Avis mener: Selvfølgelig skal øernes ligestilling gælde hele året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce