Fyns Amts Avis mener: Potentiale i landsbyklynger


Fyns Amts Avis mener: Potentiale i landsbyklynger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken
Billede
Dagens leder fra Fyns Amts Avis. 

Initiativet fejler intet på Langeland. Et af de seneste skud på initiativstammen er Landsbyklyngen Langeland, og der ligger et godt potentialet i konceptet.

Ideen er ikke langelandsk. Det er langt større spillere som Realdania, DGI og Lokale- og Anlægsfonden, der står bag konceptet, men der skal lokale kræfter til at få ideen til at folde sig ud.

Og der ligger et stort potentiale i klyngen. Især fordi den kan bidrage til at binde Langeland bedre sammen, og øen er notorisk udfordret af sin geografi.

På den ene side, er det en luksus, at man aldrig er mange kilometer fra stranden og havet. På den anden side er det svært at binde øen sammen, når der er over 50 kilometer fra sydspidsen til nordspidsen. Afstanden er meget stor, og der er også kulturelle forskelle, som skal forbindes, hvis Hou og Bagenkop skal kunne fungere som en enhed på de felter, hvor det giver mening.

Det giver med andre ord god mening, at der lægges lidt ekstra kræfter i at binde øen sammen.

Både på kort og på langt sigt kan det være med til at løfte øen, når der sættes initiativer i gang. Der kan udveksles erfaring, og der kan arbejdes med ideer, som involverer hele øen, og der er et klart fokus på, at borgerne skal inddrages, når der skal indsamles ideer, som senere kan foldes ud.

Netop borgerinddragelsen har været i fokus i den nyligt overståede valgkamp. Det være sig, når det gælder den kollektive trafik, eller når det gælder forbedringer af bredbåndsløsningerne.

Det er ganske vist to områder, der kræver omfattende politisk indsats og økonomiske muskler og mindre grad hører under landsbyklyngekonceptet, men den politiske velvilje, når det gælder borgerinddragelse, er værd at holde fast i.

Uanset om der er tale om investeringer i infrastrukturen eller kreative udviklingsideer, der kan gøre Langeland til en mere attraktiv ø at bo på eller lokke turister til, så er det afgørende, at befolkningen inddrages. Det skaber de bedste løsninger.

Mulighederne for, at klyngen kan vokse sig stærk, er helt sikkert til stede. Især hvis der fra politisk side også bakkes op om konceptet.

Det betyder ikke nødvendigvis, at der skal pumpes store summer i klyngen og de ideer, der vokser ud af den, men hvis politikerne bakker klyngen op og er parate til, at gribe nogle af forslagene, giver det grobund for, at øen kan bindes godt og grundigt sammen, og der kan skabes flere fællesskaber.

Produktet heraf kan være en styrkelse af Langelands tiltrækningskraft, og det gælder både for nye beboere på øen, men naturligvis og inden for turismen. Jo flere gennemtænkte tilbud, turisterne kan vælge imellem, desto mere attraktivt bliver det at tage på ferie på Langeland.

Den politiske velvilje, når det gælder borgerinddragelse, er værd at holde fast i.

Fyns Amts Avis mener: Potentiale i landsbyklynger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce