Fyns Amts Avis mener: Lovgiv med hovedet koldt, tak


Fyns Amts Avis mener: Lovgiv med hovedet koldt, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Det er sådan med principper, at de ofte er i vejen. Det er ret beset meningen med dem, sådan rent principielt. Ikke mindst de principper, der gør et samfund til en retsstat, et retssamfund.

Sådan et samfund, hvor man ikke er skyldig, før en dom er faldet. Hvor man kan forsamles frit, ytre sig som man vil, klæde sig som man vil og tro på det, man vil.

Det er også sådan et samfund, hvor selv de mest åbenlyse forbrydere har krav på et kvalificeret forsvar. Ja, hvis ikke de selv kan støve et sådant op, så er det faktisk en samfundsopgave at tildele dem dette.

Alt det er demokratisk børnelærdom for de fleste, men desværre synes det alligevel nødvendigt at minde ikke mindst socialdemo-kratiets retsordfører, Trine Bramsen, om det.

Hun, der excellerer i altid at ville være en hårdere jernnæve end den konservative justitsminister, Søren Pape Poulsen, står nu mere end bag endnu et retspolitisk stramningskrav, der lige præcis om ikke bryder med, så i hvert fald udfordrer grundprincipperne i retssamfundet.

Både jernnæve Pape og stålnæve Bramsen vil i kampen mod bandekriminalitet nu gøre det lettere for vidner til kriminalitet at afgive forklaring anonymt.

Et forhold, som den kendte forsvarsadvokat Mette Grith Stage straks - og med rette - problematiserede, idet en anklaget naturligvis i sit forsvar som udgangspunkt skal have mulighed for at vide, hvem der vidner.

For Trine Bramsen blev Stages princip-argument dog straks i DR affejet med en bemærkning om, at advokaten selvfølgelig er imod anonyme vidner, da hun "tjener styrtende med penge på at beskytte bandemedlemmer".

Noget af en anklage, som ikke bare er personligt voldsom, men som også blotlægger en farlig tendens hos en retspolitiker. En tendens til at særligt irriterende kriminelle ikke skal have samme principielle beskyttelse i retssamfundet som andre. En åbenlys glidebane, som blotlægger en politisk kultur, hvor stramningsrusen synes ustoppelig. Det er farligt.

Ingen ved deres fulde fem vil ikke gøre alt for at stoppe kriminaliteten. Bandekriminaliteten er forfærdelig, og den er udtryk for en uhørt grovhed og forråelse, vi ikke tidligere har set i samme omfang. At politikerne famler efter håndtag at gribe i til at forhindre denne kriminalitet og straffe den er naturligt. Der skal og bør sættes meget mere ind, hvad alt da også tyder på, at der bliver. Både med forebyggelse, særlige indsatser i miljøerne og ikke mindst hårdere straffe. Det er helt på sin plads det hele.

Men når politikerne begynder at sælge ud af retsprincipper og begrunder synspunkter så tyndt og personligt, som Bramsen gør i denne sag, bør det få os alle til at holde hovedet koldt.

Kriminalitet er i forvejen forbudt, og uanset hvor højt Trine Bramsen råber, og hvor meget hun gerne så, at der blev strammet og helst for længe siden, må vi insistere på, at skal der lovgives, så skal det ikke ske med kogende blod.

Fyns Amts Avis mener: Lovgiv med hovedet koldt, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce