Fyns Amts Avis mener: Loven gælder også for Inger Støjberg


Fyns Amts Avis mener: Loven gælder også for Inger Støjberg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Ansv. chefredaktør Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Man skal i den grad passe på med at trække Tamil-sagen op af hatten nu om dage. Den sag, hvori det blev påvist, at daværende og nu afdøde justitsminister Erik Ninn-Hansen bevidst havde syltet tamilers ansøgninger om familiesammenføringer, selv om de havde et retskrav på samme. Det blev Ninn-Hansen dømt for i Rigsretten, og Poul Schlüters borgerlige regering gik af i kølvandet på dommerundersøgelsen af sagen.

Sagen har sat dagsorden for de seneste årtiers forvaltningsdebat i Danmark, og den har haft store konsekvenser, ikke mindst fordi den også satte fokus på embedsmænds forpligtelse til at advare en minister, hvis vedkommende er i færd med at begå en ulovlighed.

Men sagen ser desværre ud af at have fået om ikke en tvilling så i hvert fald et familiemedlem i Inger Støjbergs udlændingeministerium. Her har Inger Støjberg afsendt en åbenbart ulovlig instruks om, at mindreårige asylansøgere under 18 år ikke må "indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever". Den instruks blev afsendt som pressemeddelelse i februar 2016, og et år senere blev den kritiseret kraftigt af Folketingets ombudsmand, der kaldte den "ulovlig".

Den senere tid har dagbladet Politiken så afdækket, hvad der er foregået i ministeriet, herunder at embedsmænd øjensynligt havde advaret ministeren, som altså angiveligt trodsede advarsler og handlede åbenlyst i strid med loven. Det anfægter regeringen og Venstre imidlertid, og selv om der i denne uge er indkaldt til et samråd om sagen i Folketinget, så sker der næppe mere. Der er nemlig ikke flertal for en egentlig undersøgelse af sagen.

Politisk er Inger Støjberg således på sikker grund. Ingen ønsker såkaldte barnebrude her i landet, og der er bred tilslutning til Støjbergs skarpe tone og strammere linje i udlændingepolitikken. Jo mere stram jo bedre, lyder budskabet fra et overordentligt stort flertal i såvel befolkningen som Folketinget, og sådan er det.

Problemet er så bare, at loven naturligvis skal overholdes, hvad enten man bryder sig om den eller ej. Og hvis man bryder den, så er skuldertræk ikke en rimelig reaktion. De skuldertræk, som tilsyneladende er, hvad både Støjberg selv og det brede flertal har til overs for denne sag.

Det er utilfredsstillende, og det bør det være også for dem, der måtte mene, at Inger Støjberg har handlet fornuftigt rent politisk.

Det går naturligvis ikke med ministre, der begår lovbrud, slet ikke hvis de gør det med åbne øjne og helt bevidst, hvad noget altså tyder på.

I det mindste skal det afklares, altså om Støjberg har handlet bevidst, og om hun blev advaret af sine embedsmænd, men overhørte advarslerne. Det er ikke politik, det er jura, og den afgøres ikke af tilfældige flertals forgodtbefindende. Loven kan ændres, konventionerne kan skrives om, men så længe de gælder, gælder de. For alle. Selv for Inger Støjberg.

Loven kan ændres, konventionerne kan skrives om, men så længe de gælder, gælder de.

Fyns Amts Avis mener: Loven gælder også for Inger Støjberg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce