Fyns Amts Avis mener: Køwenhavnerne klotter ran'ok i det


Fyns Amts Avis mener: Køwenhavnerne klotter ran'ok i det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Dagens leder fra Fyns Amts Avis. 

Der blev både grinet og grædt, da regeringen forleden annoncerede Dansk Sprognævns udflytning til Bogense.

For ku' det nu å være rædig, at alle de der køwenhavnere, der klower sig på sprowet, sku' helt deru' å bo, hvor man ik' ka' høre d'et i u'kant, når de snakker ...?

Men den var god nok.

Dansk Sprognævns 15 statslige arbejdspladser er blandt dem, der skal fremme væksten og udviklingen i provinsen. Og sammenhængskraften i Danmark.

Og indrømmet: Udflytningen af Dansk Sprognævn til Bogense lød lige i første omgang da også som noget, smaddermanden fra Otterup kunne være blevet vred over. På den sjove måde.

Men ret beset giver udflytningen af nævnets 15 sprognørder en hel del mere mening end for eksempel udflytningen af Miljøstyrelsen til Odense.

Regeringens erklærede formål med udflytning af statslige arbejdspladser er netop at skabe "et Danmark i bedre balance". Hvor er det vel så bedre at flytte arbejdspladserne end der, hvor der kun er få lodder med arbejdspladser, udvikling, dynamik og tilflyttere i vægtskålen?

Og giver det i virkeligheden ikke rigtig god mening at placere dansk sprogforskning dér, hvor en af nationens skønne dialekter trives allerbedst?

Desværre er det ikke selve sagens og dens højere formål, der har fyldt mest i den debat, der her små 14 dage efter regeringens pressemøde om udflytningen stadig er intens.

Den er især affødt af de uomtvisteligt alvorlige følger, det kan få for den enkelte, når arbejdspladsen flytter ud.

Og enhver kan forestille sig de problemer, der tårner sig op foran en statsansat, hvor børnene måske må flytte skole, ægtefællen finde et andet job, og den del af familien og vennerne, der før var tæt på, nu er langt væk.

Det er ikke sjovt. Og fuldt forståeligt, at de, der enten må flytte med arbejdspladsen eller finde et andet job, synes, der er mere at græde end at grine over.

Til gengæld er det nærmest tragikomisk at høre den ene udflytningsramte statslige virksomhed efter den anden melde sig i debatten med udtalt frygt for, at den nærmest ikke vil kunne fungere dér langt ude i provinsen.

Som direktør i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier, formulerede det, så "har jeg svært ved at se den dybere mening i at flytte en institution som Dansk Sprognævn så langt væk fra de videnskabelige miljøer, vi samarbejder med".

En temmelig vovet bekymring i betragtning af, hvor tæt Syddansk Universitet kommer på. Men om ikke andet også en autoriseret definition af begrebet "langt væk": Nemlig de beskedne 32 kilometer, der er fra Bogense og ind til Danmarks tredjestørste universitet i Odense.

Det var en temmelig utidig bemærkning. De klotter ran'ok i det, de køwenhavnere, bare fordi de skal lidt u'. Jeg tror sgutte, de er rædig kloge ...

Jeg tror sgutte, de er rædig kloge ...

Fyns Amts Avis mener: Køwenhavnerne klotter ran'ok i det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce