I disse dage fyldes festivalpladsen i Rudkøbing med glade og feststemte mennesker, og onsdag tager Langelandsfestival 2017 for alvor fart, når musikken begynder og spiller de følgende fire dage. Og hvis vejret holder, er en festival som den langelandske noget, der giver glæde og oplevelser til det ferierende folk i sommerlandet.

Men blandt de mange foreninger, som traditionelt har en stor rolle at spille og mange penge at tjene på en musikfestival, er der i år kommet en lille stængel malurt i bægeret. Langelandske borgere har nemlig i år fået mulighed for at købe en festivalbillet til en særdeles favorabel pris. En voksenbillet koster således 1000 kroner, hvis man har adresse på Langeland, mens andre gæster skal slippe 1975 kroner.

 Langeland Kommune burde bruge pengene på at støtte foreningslivet i stedet for den enkelte, individuelle festivalgæst.

Den lave pris lader sig gøre, fordi Langelandsfestival og Langeland Kommune har indgået en markedsføringsaftale til en værdi af en halv million kroner, og de penge, har kommunalbestyrelsen valgt, skal bruges til at give langelændere billigere adgang. Men kan man få billetten til halv pris, er der nogle, der vælger ikke at arbejde frivilligt i en af de langelandske foreninger under festivalen og få adgang ad den vej. Det mener i hvert fald flere foreninger, at der er risiko for.

- Jeg bliver nødt til at sige, det kan godt forstyrre. Nogle siger, at de har bestemt, at de vil købe den billige billet og få festivalen i fulde drag og skal ikke arbejde, sagde Aase Rosenfeldt, der koordinerer foreningernes frivillige indsats på Langelandsfestival, forleden til Fyns Amts Avis.

Man kan egentlig ikke fortænke langelandske borgere i at vælge en festivalbillet til halv pris fremfor at arbejde 21 timer i en varm og ildelugtende popcornsbod. Når man nu er der, så vil man hellere holde festen, som 32-årige Pernille Jacobsen sagde til avisen.

Til gengæld holder et andet argument ikke, nemlig det om, at langelænderne lider under larmen fra festivalen, så derfor skal de også have billigere adgang til at deltage i den. Kommunens borgere har ikke ret til billige festivalbilletter som kompensation. De få, der er decideret generet af den lille uges tid med fest og larm i byen, klarer det såmænd nok de få dage, festen varer.

Og de, der ikke har råd, kan hjælpe til i en af foreningernes boder og samtidig gøre en god gerning. Og den egentlige pointe her bør da også være, at en festival som Langelandsfestival hylder og gavner det fællesskab, som netop de mange lokale foreninger står for. Langeland Kommune burde bruge pengene på at støtte foreningslivet i stedet for den enkelte, individuelle festivalgæst.

Den halve million kroner "kunne bruges udmærket andre steder", som Tommy Bredal Storgaard (EL) sagde forleden. Netop. Invester i foreningslivet i stedet for - det er en mere langsigtet investering i langelandsk fællesskab.

  • Katrine Becher Damkj¾r

    Af:

    Områderedaktør, Øhavsredaktionen Langeland og Ærø. Jeg er født og opvokset i Allested-Vejle på Midtfyn. Siden har jeg boet i Odense, Frankrig, København, Syrien og Odense igen. Og siden efteråret 2014 har jeg boet med min familie på Ærø. Inden jeg kom til Ærø, arbejdede jeg i godt fire år som freelancejournalist med base i Odense.