Fyns Amts Avis mener: Hændernes arbejde skal hyldes meget mere


Fyns Amts Avis mener: Hændernes arbejde skal hyldes meget mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hanne D. Frette , hda@jfmedier.dk
ANDREAS_BASTIANSEN
Leder - Fyns Amts Avis. 

Vinderne af DM i Håndværk - eller Skills som det hedder med et engelsk låneord - er fundet inden for 61 discipliner lige fra kosmetiker over gulvlægger til tjener. Over 300 unge fra hele landet deltog i danmarksmesterskabet om at blive den bedste inden for deres fag.

Sydfyn var også repræsenteret med flere deltagere, men vandt desværre ingen af konkurrencerne. Men det handler jo ikke om at vinde, det handler om at være med, siges det. Og de unge, som vælger et håndværksfag i disse år og de kommende år, kan sagtens blive de mest efterspurgte og dermed vinderne i nærmeste fremtid.

DM i Håndværk er et godt og anderledes bud på at gøre opmærksom på en type uddannelser, der i mange år har fået baghjul nemlig erhvervsuddannelserne. De uddannelser, hvor man både skal bruge hovedet og hænderne. Og med hændernes arbejde menes der ikke blot at sidde og skrive på en computers tastatur. Det er ikke blot erhvervsuddannelsernes eget ansvar i hård konkurrence med andre uddannelser at få råbt de unge og ikke mindst deres forældre op, så flere unge vælger den karrierevej. Det er en samfundsopgave.

Allerede nu er der mangel på faglært arbejdskraft inden for visse fag. Blandt andet bager og slagter. I løbet af de kommende syv år vil der komme til at mangle yderligere 60.000 faglærte, viser beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening, mens Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at tallet er 70.000 faglærte i 2025.

Det er nu, at der skal handles, men det er ikke tilstrækkeligt at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Der skal også være praktikpladser til dem. Målet sat af regeringen og de to hovedorganisationer LO og DA er at få skabt op mod 10.000 flere praktikpladser om året. I år er tallet 2100 styk.

1. januar 2018 trådte de nye og skærpede regler i kraft for virksomheder med faglærte medarbejdere, hvor de pågældende virksomheder fremover skal uddanne lærlinge, hvis de vil undgå at betale mere til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Men bødestørrelsen virker lidt fesen grænsende til det symbolske, hvis man er en stor virksomhed, der ikke vil tage det antal lærlinge eller elever, man er forpligtet til.

Af et regneeksempel fra Dansk Byggeri, hvor virksomheder i bygge- og anlægsbranchen skal have omkring 3,4 procent lærlinge i forhold til antallet af faglærte, fremgår det, at en stor virksomhed med 61 ansatte kan slippe med cirka 36.000 kroner i bøde, hvis den ikke har nogen praktikpladser.

36.000 kroner er ikke mange penge for en stor virksomhed, der til gengæld slipper for at uddanne den kommende generation.

DM i Håndværk er et godt og anderledes bud på at gøre opmærksom på en type uddannelser, der i mange år har fået baghjul.

Fyns Amts Avis mener: Hændernes arbejde skal hyldes meget mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce