Fyns Amts Avis mener: Grottehistorien er fascinerende, men husk også alverdens andre børn i nød

Anders C. Østerby, lokalredaktørBylinebillede.

Fyns Amts Avis mener: Grottehistorien er fascinerende, men husk også alverdens andre børn i nød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien med de 12 børn og deres fodboldtræner, der har været fanget i et oversvømmet grottesystem i Thailand, er fascinerende, dramatisk og elementært spændende. Den har dramaturgisk set alt, hvad der skal til i en god spændingshistorie.

Vi har en flok børn, der bliver indespærret og kæmper mod tiden, fordi vandstanden stiger, og iltniveauet falder. Vi har forældre, der venter på den anden side af grotten, ude af sig selv af bekymring. Vi har det offentlige i form af beredskabet, der sætter himmel og hav i bevægelse for at redde børnene. Og vi har nogle helte i form af frivillige dykkere, der selv sætter livet på spil i kampen mod uret og for drengenes redning.

Der er ikke noget at sige til, at nærmest hele verden gerne vil følge dramaet time for time, ja nærmest minut for minut. Og det kan de få lov til, da alverdens medier, danske inklusive, har slået sig ned i den base, der er blevet etableret uden for grottesystemet i det nordlige Thailand.

En succesfuld romanforfatter kunne ikke have skrevet historien bedre, endda med en tilsyneladende lykkelig udgang for drengene og deres træner. Og det er da også så nemt at identificere sig med de involverede hovedpersoner, så selvfølgelig drages læsere, lyttere og seere af historien. En filmatisering ligger såmænd lige for.

Men der er - med al respekt - blot tale om 12 børn, der er ude for en, traumatiserende, javist, men enkeltstående hændelse. Det enorme fokus står ikke mål med de katastrofer og livsvilkår, som millioner af børn verden over lever under.

Når man tænker på de 8,4 millioner syriske børn, som er ramt af krigen i Syrien, som bliver kaldt den største humanitære katastrofe i nyere tid. Når man tænker på de børnesoldater, der kastes i krig i lande som Sydsudan. Når man tænker på de 168 millioner børn i alderen 5-17 år, som ifølge UNICEF er tvunget til ofte hårdt fysisk arbejde for at tjene penge til deres familie. Når man tænker på de 150 millioner børn, som FN anslår lever på gaden. Og når man tænker på de 387 millioner børn i verden, der lever i ekstrem fattigdom. Ja, så er det store mediefokus på de 12 drenge og deres fodboldtræner naturligvis fuldstændig ude af proportioner.

Der er bare det, at historien fra Thailand er til at forholde sig til. Den har en naturlig begyndelse, midte og afslutning, og den er til at overskue. Det er de førnævnte katastrofale vilkår andre steder i verden ikke. Det er svært at forholde sig til en krig, der aldrig ender, eller til ansigtsløse børn, der arbejder sig halvt ihjel, inden de bliver voksne.

Når vi bliver konfronteret med vores egen magtesløshed over for de store katastrofer, vil vi hellere glemme og vende hovedet i retning af noget, vi kan forholde os til. Men man kunne godt ønske sig ansvarlige medier, der ville vende blikket mod flere af de historier, der virkelig betyder noget.

Ja, så er det store mediefokus på de 12 drenge og deres fodboldtræner naturligvis fuldstændig ude af proportioner.

Fyns Amts Avis mener: Grottehistorien er fascinerende, men husk også alverdens andre børn i nød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce