Fyns Amts Avis mener: Få styr på det affald
Af: Redaktionschef Hanne D. Frette

Sommeren er lig med udendørsliv - både i de private haver og især i det offentlige rum. Legepladser, parker, strande og bykerner bliver fyldt med mennesker, der nyder livet. Men i stigende grad bliver sådanne områder også fyldt med affald lige fra cigaretskod over burgerpapir til ødelagte pap- eller plastikkrus. Til store begivenheder såsom musikfestivaler og fodboldkampe kan gæsternes rute til og fra begivenheden kortlægges ved at følge sporet af henkastet affald.

Vi har fået en kultur, hvor flere og flere lader det være op til andre at rydde op efter sig. Især når vi skal hygge os.

Vi har fået en kultur, hvor flere og flere lader det være op til andre at rydde op efter sig. Især når vi skal hygge os. Det gælder de unge på stranden i Faaborg, der efterlader flasker, chipsposer og engangsgrill, når de har lunet sig i det varme sand. Det er børnefamilierne, der lader juicebrikker, ispapir og madrester ligge på legepladsen, når de tager hjem med trætte børn. Det er den ældre herre, der lige smider cigaretskoddet ud af bilvinduet, fordi han ikke gider have det til at ligge og lugte i bilen.

 

Det interessante er, at langt de fleste af os har en klar holdning til affaldsmængden, som vi gerne giver til kende, når vi taler med andre eller er på de sociale medier. Og den er såre simpel: Det er noget svineri.

Den årlige undersøgelse fra Hold Danmark Rent, der er en non-profit organisation med formålet at nedbringe mængderne af henkastet affald i naturen, viser, at 95 procent af de 1650 interviewede borgere finder det meget vigtigt, at der er rent, hvor de bor og færdes. Undersøgelsen dokumenterer også, at vi er enige om, at det er vores fælles ansvar, hvis Danmark skal blive et endnu renere land at færdes i. For et rent land styrker de følelsesmæssige værdier såsom tryghed, glæde og fælleskab. 

 

Kommunerne har i flere år meldt om, at de bruger mange penge på at fjerne affaldet, men må konstatere, at de ansatte har svært ved at følge med mængden af affald. Og i en tid, hvor kommunerne er pressede rent økonomisk, er der ingen planer om at sætte flere penge af til oprydning.

Er affaldet i gaderne og naturen et tegn på, at vi er et samfund i forfald? At vi som samfundsborgere er ligeglade med hinanden?

Ja. Det var den dårlige nyhed.

 

Den gode nyhed er, at vi ved præcis, hvad der skal til for at ændre det, vi alle sammen synes, er noget svineri. Vi skal erkende, at når vi kan slæbe mad, drikkevarer og andet med et sted hen, så kan vi altså også tage resten med tilbage. Også selvom det ikke er på vej ned i vores mave. Vi skal hjælpe dem, der ikke kan finde ud af det, ved at prikke dem på skulderen og huske dem på, at de skal tage affaldet med. Og måske kan vi endda samle irriterende affald op, som ikke er vores eget. På den måde kan vi selv være med til at tage hånd om vores fælles samfund.