Fyns Amts Avis mener: En sorgfuld eftertanke efter prins Henriks død


Fyns Amts Avis mener: En sorgfuld eftertanke efter prins Henriks død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Danmark sørger. Prins Henrik er død.

Tankerne går til dronning Margrethe og en familie, der i den svære tid bør mødes med den størst mulige sympati og støtte.

Sådan som enhver - uanset rang og status - bør mødes, når et nært familiemedlem går bort.

Den kongelige familie er ganske vist ikke "enhver" familie. Men den sorg og smerte, som den nu må føle, er den samme, som rammer alle, der oplever det ulykkelige og dog uafvendelige: At miste en af sine nærmeste.

Uden for familiens kreds maner prins Henriks død utvivlsomt også til eftertanke.

Den flamboyante livsnyder var i alle sine godt 50 år ved dronning Margrethes side genstand for en helt særlig offentlig opmærksomhed.

Prins Henrik gik ikke ind i danskerne med træsko på. Han var fra første færd i Danmark tro mod sig selv og sine franske aner.

Prins Henrik tog sin franske livsstil og ditto vaner med ind i de kongelige danske gemakker. Og lod hverken dengang eller siden til at lade sig kue af mange danskeres opfattelse af ham som selve personificeringen af fransk arrogance.

Det franske i prins Henrik fornægtede sig ikke.

Og det gør det jo heller ikke, at den livsstil og de værdier, han repræsenterede, ind imellem har bragt kongehuset i vanskeligheder.

Hvor ofte har vi, der har danske aner flere generationer tilbage, ikke med vantro og bekymring for dronningen hørt prins Henrik kræve sig ligestillet med regenten, hvad monarkiets rangorden angår?

Og hvilken bestyrtelse førte det ikke til, da prins Henrik efter at have ladet sig pensionere siden slog fast, at fraværet af ligestilling med dronningen måtte føre til, at han så heller ikke skal begraves i Roskilde Domkirke. Sådan som traditionen for højtstående danske kongelige ellers foreskriver.

Udtalelser, der unødigt rejste tvivl og diskussioner om kongehusets måde at være kongehus på - og om monarkiets fremtid.

Men prins Henrik var også forfulgt af gemen sladder og urimelig kritik i et omfang som vel intet andet medlem af kongehuset.

Kongelige må i sagens natur kunne tåle meget.

Hans fejltrin til trods blev prins Henrik imidlertid ikke altid mødt med den respekt og værdighed, som enhver vel skal mødes med. Slet ikke i hans sidste år.

Og dét kan der midt i sorgen være god grund til at kaste en tanke efter.

Hvis ikke der i den ind imellem berettigede kritik af kongehusets medlemmer spores bare en smule værdig respekt, kan offentligheden således næppe forvente at få en ellers tiltrængt større åbenhed og mere tidssvarende måde at være kongehus på til gengæld.

Og så kan den folkelige opbakning til monarkiet i Danmark for alvor komme i fare.

Prins Henrik tog sin franske livsstil og ditto vaner med ind i de kongelige danske gemakker.

Fyns Amts Avis mener: En sorgfuld eftertanke efter prins Henriks død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce