Fyns Amts Avis mener: En klog dom i en tragisk sag


Fyns Amts Avis mener: En klog dom i en tragisk sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Kan det virkelig passe, at en dom som frikender en læge i en sag om åbenlys fejlbehandling, er til gavn for patientsikkerheden?

Ja, det kan det.

For hvor tragiske omstændighederne ved den såkaldte Svendborgsag end er, så er der grund til at glæde sig over Højesterets kloge frifindelse af den anklagede; en læge, som ikke journaliserede og fulgte op på en besked til en sygeplejerske om at foretage målinger af en patients blodsukker.

Patienten blev i sensommeren 2013 indlagt på Svendborg Sygehus med stærke mavesmerter. Han led af sukkersyge og fik på grund af de manglende blodsukkermålinger ikke den rigtige behandling.

Der er ikke påvist nogen direkte sammenhæng mellem den mangelfulde behandling og patientens død nogle uger efter indlæggelsen.

Men der er i hele det lange sagsforløb ingen - heller ikke lægen, som tilså manden - som har benægtet, at der blev begået fejl.

Det var selvsagt en fejl, at lægens ordination af blodsukkermålinger ikke førte til, at de rent faktisk blev foretaget. Og det var en fejl, at der som følge af de manglende blodsukkermålinger ikke blev lagt en forsvarlig behandlingsplan for patienten.

Det er da heller ikke spørgsmålet om, hvorvidt der blev begået fejl, der har været den langstrakte sags kerne - først i byretten, siden i Landsretten og nu i Højesteret.

Her er det spørgsmålet om, hvorvidt den tiltalte læge gjorde sig skyldig i forsømmelse og skødesløshed i forbindelse med ordinationen af blodsukkermålinger, dommerne har taget stilling til.

Der har med andre ord været tale om principiel sag om rækkevidden af sygehuslægers pligt til at journalisere og følge op på helt rutinemæssige og dagligt forekommende mundtlige beskeder og ordinationer.

En stadfæstelse af Landsrettens fældende dom ville ifølge lægerne selv således have fået noget nær uoverskuelige konsekvenser for deres arbejde.

Så skulle de for fremtiden have brugt mere tid på at journalisere og følge op på et utal af mundtlige ordinationer end på selve behandlingen af patienterne.

Nu er der en fastslået retspraksis for, at lægerne kan fokusere på patientsikkerheden.

Nogen grund til at glæde sig har de efterladte til patienten, som ikke fik den rette behandling, til gengæld ikke.

De er de sagesløse ofre for en sygehussektor, hvor et betændt arbejdsmiljø er en evig kilde til fejl.

Og selv om Højesterets dom i Svendborgsagen afværger en yderligere forværring af situationen, så må læren af Svendborgsagen da også være, at det ikke er retssager, men grundlæggende forbedringer af sundhedspersonalets arbejdsvilkår, der for alvor kan ændre den til det bedre.

Nu er der en fastslået retspraksis for, at lægerne kan fokusere på patientsikkerheden.

Fyns Amts Avis mener: En klog dom i en tragisk sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce