Fyns Amts Avis mener: En fremragende forfest


Fyns Amts Avis mener: En fremragende forfest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Mandag i den kommende uge markerer vi, at det er 168 år siden, grundloven blev underskrevet. Grundloven udgør en hjørnesten i demokratiet, og selv om den jo efterhånden har en del år på bagen og har haft brug for mere end en revision, så har den væsentlig betydning for vores samfund og forståelsen af vores demokrati. Og derfor er det også af afgørende betydning, at vi sikrer, at loven og alt, hvad den står får, gives videre i arv til de næste generationer.

Derfor kan man også kun rose de mennesker og uddannelsessteder, der igen i år har brugt tid på at arrangere demokratifestivalen, der finder sted i Ollerup.

En ting er naturligvis den store markering, som år for år vokser og samler flere tusinde mennesker på plænen bag gymnastikhøjskolen i Ollerup. Det er en festdag for demokratiet. Så enkelt er det, og det er helt klart værd at tilbringe et par timer i det ofte gode vejr, som demokratifestilaven i Ollerup nærmest har tradition for at være begunstiget af, sammen med nogle af landets fremmeste politikere, debattører og samfundsrevsere.

Endnu mere interessant og måske også vigtig er forfesten, der i år fandt sted 1. juni. Her samledes flere hundrede 8. klasseelever fra hele kommunen for at diskuterer og arbejde med aktuelle samfundsudfordringer på såvel nationalt som internationalt plan. Det har stor betydning for samfundet, at der rækkes ud efter skoleeleverne, så også de for en dybere forståelse af, hvad vores demokrati er bygget op af. Og det er blandt andet det, der var på dagsordenen, da de mange elever samledes om emner som ligeværd, fælleskaber, bærdygtighed, medmenneskelighed, folkevandring og vækst.

Hele dagen blev afsluttet med en politisk debat med et halvt dusin ungdomspolitikere.

Ungdomspolitikere er som de fleste politikere: De har noget på sinde, og de vil gerne debattere, men de blev standset adskillige gange undervejs i debatten af eleverne, der udfordrede dem på deres holdninger til militær indgriben i Syrien og tidligere Irak. Og da debatten drejedes over på energikilder - herunder atomkraft - var der også flere elever, der havde input til debatten.

Det er et sundhedstegn, at eleverne udfordrede politikerne på deres holdninger. Der må lettes anerkendende på hatten for eleverne, der greb chancen for gribe muligheden for at ytre sig og udfordre politikerne. Mere af det, tak. Og der må lettes på hatten for deres lærere, der er med til at vise dem en retning, hvor de kan forholde sig til samfundet. Og der må i høj grad lettes på hatten for de mennesker, der står bag ungedagen i forbindelse med demokratifestivalen. Det er et rasende vigtigt stykke arbejde, de udfører.

Naturligvis kan en enkelt dag med demokrati på skemaet ikke ændre verden, men det er en vigtig opgave Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Den Frie Lærerskole, Ollerup Friskole og Ollerup Efterskole har taget på sig, og den er flot udført.

Der må lettes anerkendende på hatten for eleverne, der greb chancen for gribe muligheden for at ytre sig og udfordre politikerne.

Fyns Amts Avis mener: En fremragende forfest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce