Fyns Amts Avis mener: En begyndelse til enden på træls vejr


Fyns Amts Avis mener: En begyndelse til enden på træls vejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Carsten Olsen , caol@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Der er ikke ret meget, der er så træls som det danske vejr.

Vi bor ganske vist på en del af jordkloden, hvor årstiderne er til at skelne fra hinanden, og snestorme er en lige så naturlig del af livet som hedebølger. Og det er da heller ikke den evige vekslen mellem sol og skyer, varme og kulde, tørvejr og regn og blæst og vindstille, som gør det svært at leve med det danske vejr.

Det gør derimod tanken om klimaforandringernes skræmmende indflydelse på vores vejr og hverdagsliv derimod. Og ikke mindst den lidt opgivende holdning vi - mig selv inklusive - synes at have til dem.

Debatten om klimaforandringerne foregår i dag heldigvis på et mere oplyst grundlag end for mindre end 20 år siden. Længere siden er det ikke, mange politikere, myndigheder og borgere i ramme alvor antog snakken om klimaforandringerne for at være overdrevet - eller helt betvivlede eksistensen af dem.

Det er de færreste, som gør det i dag. Konstante varme- og kulderekorder dokumenterer, at vejret er under forandring. Og ekstreme vejrfænomener som tilbagevendende oversvømmelser og storme har overbevist de fleste om, at den ikke er til det bedre.

Men det er også som om, vi lidt for hurtigt har vænnet os til dem. For vi bruger mere tid og flere penge på at beskytte os mod dem, end vi bruger på at tale om og bremse de klimaforandringer, som er årsagen til dem.

Det er selvsagt verdens ledere og regeringer, der bør gå forrest i kampen mod klimaforandringer. Men noget godt forbillede for deres befolkninger er de unægteligt ikke.

Umiddelbart før verdens syv førende industrinationer holder klimatopmøde sidst i maj, overvejer den mægtigste af dem - USA - således, om klimaforandringerne skal stoppes. Ikke hvordan.

Herhjemme har regeringen også skruet betydeligt ned for klimamålene. Og den insisterer dertil endda også på at forfølge klimafjendtlige mål som en fremtidig begrænsning af den kollektive trafik til fordel for flere veje og mere privatbilisme.

Transport og fødevareproduktion er to af de områder, som belaster klimaets CO2-regnskab mest i den negative retning. Men hvor mange af os, der hverken leder verden eller sidder i regering, kan i øvrigt selv påstå at leve klimabevidst og med tanke på de kommende generationers fremtid?

Jeg kan ikke. Hjemme hos os er der kun kødfri dag, hvis der ikke er andet end frugt og grøntsager i køleskaber. Vi kører i en benzindrevet bil og flyver gerne, når vi skal på ferie. Vi skifter også jævnligt ud i garderobeskabet og aner ikke, om det nye tøj, vi køber, er produceret under forhold, som tilgodeser både miljø og mennesker.

Den slags små forandringer i hverdagen kan imidlertid være en begyndelse til enden på de klimaforandringer, som ud over det trælse vejr også er skyld i en berettiget frygt for fremtiden.

Hjemme hos os er der kun kødfri dag, hvis der ikke er andet end frugt og grøntsager i køleskaber.
Carsten Olsen, chefredaktør
Fakta
Hjemme hos os er der kun kødfri dag, hvis der ikke er andet end frugt og grøntsager i køleskaber.

Fyns Amts Avis mener: En begyndelse til enden på træls vejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce