Fyns Amts Avis mener: Disruption på langelandsk


Fyns Amts Avis mener: Disruption på langelandsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Nyhedsredaktør Hans-Henrik Dyssel
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Mens regering, eksperter og medlemmer af den nedsatte disruptionsråd diskuterer, debatterer og håner hinanden i forsøget på at finde ud af, hvad ordet disruption egentlig betyder, og vi helt seriøst skal bruge tid på at diskutere, om indianerne disruptede ved at brænde deres landsbyer ned hvert syvende år, så har man på Langeland grebet tidens modeord anderledes konstruktivt an.

Ved rent faktisk at gøre noget.

Noget nyt og banebrydende og noget, som har krævet modet til at gå på kompromis.

På den ene side har vi Niels Holck. Idémanden bag Andelstanken Langeland. En erklæret miljømæssig bæredygtig organisation.

På den anden side en svineavler, Hans Jakob Clausen, som afviser økologi som et modefænomen, og som holder fast i, at det her og nu og i den nære fremtid er nødvendigt med pesticider, hvis vi skal belaste klimaet mindst muligt.

Grøfterne mellem de økologiske og konventionelle landmænd er i debatten stille og roligt, men ubønhørligt blevet gravet dybere og dybere de seneste mange år.

Det er derfor velgørende som sprødstegt bacon, at to af modpolerne har kunnet mødes i, hvad der tegner til at blive et frugtbart samarbejde.

Med respekt for hinanden og for hinandens synspunkter har de fundet hinanden med en plan om at producere miljøvenlige skovgrise.

Ikke miljørigtige, for det bliver produktionen af svin nok desværre aldrig, men langt mere skånsom for miljøet.

Hans Jakob Clausen vil selv producere foderet lokalt på Langeland i stedet for at importere det fra eksempelvis Sydamerika. Alene det vil give en transportmæssig miljøgevinst. Samtidig vil svinenes færden i skoven åbne for en højere biodiversitet.

Det ville formentlig have været lettere for de to mænd at blive på hver sin side af grøften og skyde med skarpt efter den anden. De vil nok også blive mødt med beskyldninger om, at have solgt ud. At de alligevel tager springet vidner om, at de hver især tænker på andet og mere end deres pengepung.

Når det er sagt, så er det langt fra sikkert, at forbrugerne er klar til at bruge de ekstra kroner på en langelandsk skovgris. Selv hvis det lykkes for d'herrer at finde en egnet skov, så er det muligt, at de må opgive projektet. Det vil dog på ingen måde gøre det til en fiasko. Vi ved jo alle sammen godt, at vi er nødt til at gøre noget.

Disruption er modet til at tænke nyt og utraditionelt. At finde på bedre løsninger på kendte problemstillinger. Det behøver ikke være en ny app, en robot eller noget andet teknisk, som vi almindelige dødelige ikke har en jordisk chance for at forstå rækkevidden af.

Det kan også være også være noget så prosaisk som to mænd, der finder ud af, at de kan noget sammen om svin.

Tak til Langeland for at minde os om det.

Det kan også være også være noget så prosaisk som to mænd, der finder ud af, at de kan noget sammen om svin.

Fyns Amts Avis mener: Disruption på langelandsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce