Fyns Amts Avis mener: Det bliver ved snakken


Fyns Amts Avis mener: Det bliver ved snakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hanne D. Frette , hda@jfmedier.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Allerede nu har borgerforslaget om formodet samtykke til organdonation i Danmark rundet de 50.000 underskrifter. Det betyder, at forslaget skal tages op i Folketinget efter sommerferien. Et flertal af partierne i Folketinget agter ikke at bakke op om borgerforslaget, der er stillet af patientforeningen Organdonation - ja tak!, lyder meldingen fra sommerlandet. Det ville klæde de politiske partier, at der blev iværksat en ordentlig debat om organdonation i stedet for at tage den på automatreaktion. For noget skal der gøres.

Faktum er, at der er mangel på organer, hvor 32 patienter døde i fjor, før de fik et nyt organ. I fjor var der ved udgangen af året knap 500 patienter, der ventede på et nyt organ, mens 374 patienter havde fået transplanteret et eller flere organer i løbet af året. Samtidig viser en undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen i 2015, at 80 procent af danskerne er positive over for organdonation, men kun 22 procent har taget stilling og er registreret i Donorregistret. Sidstnævnte svarer til lidt over en million danskere, og tallet er jævnt stigende med lige omkring 100.000 flere tilmeldte de seneste år.

I Danmark i modsætning til vores nabolande er det sådan, at hver borger, der er over 18 år, selv skal tage stilling gennem en henvendelse til Donorregistret og tilkendegive, om ens organer må gives til et andet menneske, når man er død. Står man ikke i Donorregistret, så tæller det for et nej tak til organdonation. Det vil patientforeningen Organdonation - ja tak! have ændret, så det i stedet er et ja tak til organdonation, hvis man ikke selv har gjort noget ved at lade sig registrere i Donorregistret, hvor man takker nej til, at ens organer må gives til et andet menneske.

Faktisk vil patientforeningen Organdonation - ja tak! vende det danske organdonationsystem på hovedet. Det er en stor omvæltning, men noget skal der gøres. I mange år er der kørt kampagner uden den helt store effekt for at få danskerne til at tage stilling ved at tilmelde sig Donorregistret. Her kan man enten sige ja eller nej. "Ved ikke" er ikke en mulighed i registret, men det er det, så længe Donorregistret er indrettet på den måde, som det er.

Måske er tiden inde til, at de 18-årige får i gave ud over stemmeret og mulighed for at tage kørekort, at de donerer deres organer ved dødsfald til et andet menneske. Ellers skal de takke nej. Under alle omstændigheder er det en anledning til at få talt om et så vigtigt etisk spørgsmål.

Det vigtige etiske spørgsmål skal også omkring Folketinget. De politiske partier, der ikke bakker op om borgerforslaget, skylder at anvise, hvordan flere danskere så kommer til at stå i Donorregistret. Og lad nu være med blot at foreslå endnu en kampagne. Det er lige som ikke tilstrækkeligt.

Det ville klæde de politiske partier, at der blev iværksat en ordentlig debat om organdonation.

Fyns Amts Avis mener: Det bliver ved snakken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce