Fyns Amts Avis: Nogle syge er mere lige end andre


Fyns Amts Avis: Nogle syge er mere lige end andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Carsten Olsen
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Hvorfor er det lige, politikerne på Christiansborg er så bange for at diskutere ulighed i sundhedsvæsenet?

Dét - desværre - evigt aktuelle spørgsmål blev i søndags genrejst i en klumme her i avisen. Den var skrevet af Venstres tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg. Og meget sigende for den efterhånden flere årtier lange frugtesløse debat om ulighed i sundhedsvæsenet, var det den gamle traver om tårnhøj brugerbetaling på tandlægebesøg, hun kunne trække af stalden.

Britta Schall Holberg havde i forbindelse med et tandlægebesøg overværet en samtale mellem to ældre kvinder, der begge lige havde betalt tusinder af kroner for tandbehandling. En samtale, som fik hende til at fare i blækhuset og spørge, om det dog ikke var på tide, at politikerne tog mod til sig og fik gennemdrøftet "skævheder i sundhedstilbuddene, i stedet for at blive ved med den floromvundne tale om, at vi i dette land har et gratis sundhedsvæsent?"

 

Og jo. Det er på tide.

Der er åbenlyse uligheder med social slagside i den måde, vi har indrettet vores sundhedssystem på. Og i takt med de fortsatte nedskæringer på velfærden i al almindelighed, bliver de kun større.

Som tandplejernes landsforening for nylig kunne afsløre, så dropper op mod en tredjedel af de unge de dyre tandlægebesøg, når de fylder 18 og skal klare sig for en spareramt SU. Og på samme måde kan nødvendig tandbehandling føre en uoverskuelig høj regning med sig for ældre, der ikke har nogen anden indtægt end en beskeden folkepension.

Og nogen anden forklaring, end at "sådan har det altid været", findes der tilsyneladende ikke på den ejendommelige kendsgerning, at der i et veludviklet velfærdssamfund som vores er dele af legemet, som er undtaget fra princippet om, at der er lige og gratis adgang til sundhedssystemet.

 

Set i det lys, rammer Britta Schall Holbergs beretning fra tandlægens venteværelse ganske rigtigt en tå, der er så øm, at de færreste politikere tør løbe risikoen for at komme til at træde på den.

Men hvor ubehageligt det end kan være, er det nødvendigt at diskutere et sundhedssystem, hvor det på én og samme tid er politisk utænkeligt at indføre brugerbetaling på besøg hos den praktiserende læge og samtidig en selvfølge, at der fortsat skal betales for at en konsultation hos tandlægen.

Finansministeren vil sikkert slå korsets syv tegn for sig ved udsigten til de udgifter, gratis adgang til tandlægen vil påføre statskassen. Men eftersom alle synes at hylde princippet om lige og gratis adgang til sundhedsvæsenet, må det gælde, om så det koster. For hvis det ikke gælder, så vil de, der har råd, fortsat være mere lige end andre. 

 

 

 

Der er åbenlyse uligheder med social slagside i den måde, vi har indrettet vores sundhedssystem på.

Fyns Amts Avis: Nogle syge er mere lige end andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce