Fyns Amts Avis: Milliardtab uden ansvar


Fyns Amts Avis: Milliardtab uden ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Nu er det eneste saliggørende naturligvis ikke, at enkeltpersoner påhæftes et ansvar i enhver henseende. Når noget går galt, er det vigtigere, at ulykken standses, og at det sikres, at noget tilsvarende ikke kan ske igen, end at ansvaret gøres personligt.

Men alligevel er det noget tamt, når den advokatundersøgelse af sagen om manglende indkrævet udbytteskat, en regulær skandale med en pris på over 12 milliarder kroner for fællesskabet, ikke peger ansvarlige ud.

Advokatundersøgelsen fra advokatfirmaet Bech-Bruun konkluderer, ligesom Rigsrevisionen tidligere har gjort, at den blandt andet var helt gal med kontrollen i Skat og med it-systemerne i selvsamme organisation. Skatteministeriets tilsyn med Skat fungerede heller ikke, konkluderes det. Men samtidig siger undersøgelsen, at der ikke kan rejses sager om disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar. Altså går enkeltpersoner fri, dog bortset fra at en direktør og en underdirektør indkaldes til tjenstlige samtaler. Dertil kommer, at politikerne nu skal vurdere, om udbytteskat-skandalen skal med ind i den undersøgelseskommission, som et flertal uden om regeringen tidligere på året tvang justitsministeren til at nedsætte.

Som sagt er det naturligvis vigtigere, at kontrollen udbredes, at it-systemerne rettes op, og at tilsynet fungerer, end at enkelte embedsmænd skammes ud og gøres ansvarlige. Men når nu det ellers er meget oppe i tiden hos mange politikere at tale om retsfølelsen, når det handler om skyld, straf og retfærdighed, så klinger det lidt hult, at der her ikke i højere grad lægges op til konsekvens og ansvarsfastlæggelse.

Og det giver mindelser om nogle af den nære fortids helt store skandaler, som vitterligt har kostet fællesskabet milliarder af kroner, og som ingen gøres ansvarlige for. Pengene er væk, og der er ikke udsigt til, at regningen kan havne andre steder end hos os alle sammen.

Mønstret kender vi blandt andet fra de finansielle karruseller i forbindelse med finanskrisen, hvor banker rask væk lånte milliarder ud til hvad der viste sig at være anløbne spekulanter. Her var det småsparerne og fællesskabet, der endte med regningen, mens de store skurke gik fri.

Sådan er virkeligheden engang imellem, men ligesom det er vigtigt at få fanget og straffet personer, der begår kriminalitet af enhver karakter, blandt andet af hensyn til fællesskabets retsfølelse, så er det vigtigt at få placeret et ansvar, når noget så afgørende som skatteinddrivelsen svigter.

Ansvaret tilhører givetvis mange, rigtig mange, ikke mindst de beslutningstagere, der gennem 2000-tallet sparede mange ressourcer ud af Skat, men måske lige præcis derfor er det også vigtigt at få fastlagt, hvor og på hvem det skal lægges. Så vi kan blive klogere, og ikke mindst så det tydeliggøres, hvor vigtig og betroet en opgave det er at tage vare på vores fælles værdier.

Det giver mindelser om nogle af den nære fortids helt store skandaler

Fyns Amts Avis: Milliardtab uden ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce