Fup eller fakta?


Fup eller fakta?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

n Er der krise, eller er der ikke krise? Umiddelbart synes det svært at finde svaret. I dagens avis nærmest jubler B&O-forhandler Torben Nielsen i Nyborg over et godt salg, men en kendsgerning er det jo, at chefen hjemme på fabrikken i Struer, Karl Kristian Hvidt Nielsen, slås med store problemer og har set sig nødsaget til at fyre folk på den verdenskendte radio- og tv-fabrik. Bil-forhandlerne i Nyborg gider heller ikke tale om krise. Al ære og respekt for deres positive indgang til tilværelsen, men på en af verdens førende bilfabrikker, japanske Toyota, har man svært ved at bevare smilet. Det forventede tab i det regnskabsår, der lige nu lakker mod enden, ventes at blive i underkanten af 30 milliarder kroner.

I Faaborg er butikker og restauranter lukket på stribe og efterlader et sørgeligt og kedeligt billede af den ellers så idylliske by ved fjorden. Der er mange grunde til, at butikkerne står ledige med »Til salg«- skilte i vinduerne, men en af årsagerne er givetvis svigtende salg. Ellers ville flere af forretningernes leverandører, som blandt andre tæller store danske tøjproducenter, ikke have opgivet ævred. Heldigvis stortrives optimismen blandt de forretningsindehavere, der stadig er på banen, og der findes også rigtigt gode eksempler på butikker, der klarer sig godt. Derfor er det lidt svært entydigt at fastslå, om der er en finanskrise, som rent faktisk ryster fundamentet under os alle sammen, eller om vi bare i fællesskab er ved at tale krisen større end den rent faktisk er.

Hvis det sidste er tilfældet, er det skidt. Modsat holder det heller ikke en meter at rende rundt og være lalle-optimist, hvis det hele for alvor skrider. Lige nu forekommer det, at vi balancerer på et knivsæg; hvis vi alle sammen bliver bange og skruer helt ned for blusset, så river vi en masse andre med os i faldet. Modsat er det vel også uansvarligt at forbruge på livet løs, bosætte sig dyrere end nu, købe ny bil o.s.v. på et tidspunkt, hvor vi hører og læser om, at der fyres over en bred kam - fra B&O i Struer over Danske Bank til SAS. Det er svært at finde ud af, hvad der er fup og hvad der er fakta i det, vi har døbt finanskrisen.

Der er god grund til at værne om optimismen, men det er en dødssynd at lukke øjnene for realiteterne. Problemet for de fleste af os er nok, at vi ikke formår at gennemskue, hvad det er der rent faktisk sker. Men det er nok ikke helt forkert, hvis vi alle sammen lader den sunde fornuft råde. Det kneb det som bekendt med under den store optur, hvor vi lod os rive med af euforien. Det er dumt at begå samme fejl - om end med modsat fortegn - og forsumpe i depression.

faber

Fup eller fakta?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce