Et eksempel til efterfølgelse


Et eksempel til efterfølgelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken
Billede
Dagens leder fra Fyns Amts Avis. 

Alle alarmklokkerne behøver måske ikke at ringe, blot fordi en generation af unge er begyndt at skifte cigaretter ud med snus. Antallet af unge, der anvender snus som en form for rusmiddel på niveau med cigaretter er ikke alarmerende højt, og måske skal det bare ses som et modefænomen. Alligevel er der grund til at være meget opmærksom.

 

Ja, måske er det bare et modefænomen, men det er ikke uden konsekvenser, hvis man dagligt lægger en lille pose tobak ind ved tandkødet. Det kan skade tandkød, tænder og slimhinder og der er en lang række kræftfremkaldende stoffer i snus, og selve effekten af indholdet i de små poser er temmelig kraftig. Og samtidig er det muligt have posen liggende mellem læbe og tandkød på snart sagt alle givne tidspunkter. Der er ikke behov for en pause i undervisningen for at pleje den lille last, og der er heller ikke umiddelbart gener forbundet med at være i selskab med folk, der tager snus - lugten af røg slipper man for eksempel for.

Dermed er det også sværere at opdage, hvis ens barn for eksempel tager snus. Og det er som nævnt ikke konsekvensfrit at forfalde til denne måde at få et nikotin-sus. For det giver faktisk en lille rus, når man bruger snus, og sportsudøvere på især efterskoler har brugt det til både at geare op og ned.

 

Fordi denne last er næsten usynlig, men ikke konsekvensfri, er det vigtigt at skoler som Bernstorffsminde Efterskole griber ind og trækker en streg i sandet. Snus er en form for tobak, og nej, det generer ikke nogen, at man går rundt med den i munden, men det er stadig skadeligt for helbredet.

Og det vigtigt, at autoriteter såsom skoler og forældre har fokus på den slags modefænomener. Der er eksempler på, hvordan man kan komme grueligt galt af sted i den slags sager. Et eksempel på en uheldig skødesløs håndtering af et modefænomen sås i DGI-byen for omtrent 11 år. Her kunne man som en del af et wellness-tilbud blandt andet nyde en vandpibe, der ligesom snus er sundhedsskadeligt på lige fod med cigaretter eller faktisk værre. Man havde bare ikke skænket den del mange tanker. Vandpiben passede bare fint ind i et wellness-koncept. Da der blev gjort opmærksom på problemstillingen blev tilbuddet så også fjernet meget hurtigt.

 

Pointen er bare, at der er behov for, at der reageres prompte på den slags fænomener, når de dukker op. Vi ved jo at snus er sundhedsskadeligt, og vi ved også, at det ikke for alvor bider på alle i ungdomsgenerationerne, hvis man fortæller, at noget er sundhedsskadeligt. Det er der historisk evidens for. Derfor er godt, at ledelsen på Bernstorffsminde Efterskole har trukket denne meget tydelige streg i sandet ved at bortvise et dusin elever. Det skal kunne mærkes helt kontant, at der siges fra.

Det er et eksempel til efterfølgelse.

 

 Det skal kunne mærkes helt kontant, at der siges fra.

Et eksempel til efterfølgelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce