Eksporterhvervene det store problem


Eksporterhvervene det store problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INGEN tvivl om, at det for tiden er lettest at være politisk opposition, der uden at skulle tage ansvar kan kritisere og foreslå af hjertens lyst. Og naturligvis gør det. Som Socialdemokraternes leder, Helle Thorning Schmidt har gjort det med sit forslag om en enorm hjælpepakke fra staten, der umiddelbart virker helt rigtig. Og mange spørger utvivlsomt sig selv, især det stigende antal danskere, som rammes af arbejdsløshed, om det da ikke er rigtigt, at regeringen gør for lidt og tøver for længe. Hvad er det, der holder VKO-partierne og regeringen tilbage? Sæt dog gang i beskæftigelsen med de utallige anlægs- og vedligeholdelsesopgaver, det offentlige Danmark har på venteliste!

HELT så enkelt er situationen desværre ikke. Regeringen og politikerne på Christiansborg har naturligvis magt og mulighed til at sætte gang i den del af beskæftigelsen, som retter sig mod indenlandske behov, men beklageligvis er det ikke indlands-erhvervene, der er det store problem. Langt værre ser det ud for eksporterhvervene. Gamle og ansete firmaer, der aldrig tidligere har kendt til økonomiske vanskeligheder, må i øjeblikket gennemføre massefyringer, fordi man oplever den værste nedgang på det internationale marked siden Anden Verdenskrig. Det er ikke kun dansk eksport, der rammes, krisen omfatter hele det internationale samfund. Men det er klart, at lande, der har baseret deres økonomi på en meget høj eksport i en sådan situation har de største vanskeligheder. Det er just Danmarks situation.

EKSPORT er grundlaget for den danske velfærdsstat. Derfor skal der passes på eksporterhvervene, alt det man kan, og det er mere end noget andet hensynet til eksporterhvervenes konkurrenceevne, der holder regeringen tilbage. Man er voldsomt bange for at foretage noget som helst, der bare lugter af tilskyndelse til inflation. For det er da helt klart, at det danske omkostningsniveau i den foreliggende internationale konkurrencesituation skal holdes helt i ro, hvis ikke vi selv vil bidrage til yderligere forværring af eksportmulighederne.

ARBEJDSMARKEDET har i de seneste par år oplevet et par stramninger, der havde baggrund i den daværende mangel på arbejdskraft. Dengang gjaldt det om at tvinge reserverne frem. I dag er situationen unægtelig noget anderledes, og en del af de restriktioner, arbejdsministeriet har fået gennemført, virker grundløse og generende. F.eks. reglen om at ansatte på fordeling skal søge job i de ledige dage. Følgen er, at et stigende antal medborgere skal skrive en masse ansøgninger, som de på forhånd må anse for grundløse. Brug langt hellere ledigheden til uddannelse, så vi den dag, krisen er overstået, kan udnytte de nye muligheder med en opkvalificeret arbejdsstyrke.

H. J.

Eksporterhvervene det store problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce