Drop prutte-afgift


Drop prutte-afgift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

n Statsminister Anders Fogh Rasmussen har en drøm. Den har han luftet over for blandt andre Carsten Koch, da han satte den tidligere socialdemokratiske skatteminister i spidsen for Skattekommissionen. Drømmen handler om vores penge. Statsministeren ser gerne en ændring af skattesystemet, så vi beskatter mindre det, vi gerne vil have mere af, nemlig arbejde, og beskatter mere det, vi gerne vil have mindre af, nemlig forurening. Det var med disse drømme om et fremtidigt skattesystem, at kommissions-formanden blev sendt på arbejde, og forleden forelå så resultatet af hans anstrengelser.

Fra de fleste politiske partier fik Carsten Koch ros for arbejdet, der langt hen ad vejen harmonerer med Anders Fogh Rasmussens drømme. Selvfølgelig er der knaster hist og pist, som skal forhandles, men chancerne for at få strikket en skattereform sammen, som de fleste partier kan forlige sig med, burde være til stede. Det er ihvertfald sådan, at meldingerne lyder fra Christiansborg inden de endelige forhandlinger starter. Et par af de knaster, som bør høvles væk er den om »prut-afgiften« og den om beskæringen af SU?en.

Forslaget om metan-afgiften på køer - den såkaldte »prut-afgift« - forekommer at være kuriøst, hvilket man derimod ikke kan sige om forslaget om at skære i SU?en. Det er bare dumt. Den største ressource dette land råder over er de unge. Det er den viden de tilegner sig, vi skal bygge fremtiden på. Derfor skal vi investere i dem og deres uddannelser, og jo mindre de behøver at arbejde i studieårene, jo før bliver de færdige og dermed klar til at blive et aktiv for samfundet. Selvfølgelig skal de ikke gå som evighedsstudenter og score kassen, men at etablere et loft på fire års SU vil på den lange bane skade mere end det gavner. Derfor; væk med den knast.

Intentionen om at begrænse forureningen er derimod ganske tiltalende, men der skal være plads til rimelighed. Indtil nu har landbruget betalt sin del af prisen for, at vi kan få et bedre miljø. Om prisen har været for stor eller lille står altid til diskussion, men det burde ikke være et tema for en ny diskussion, at man vil lægge en afgift på køernes bøvs og prutter. Man kan jo ikke begrænse deres gøren og laden ved at pålægge dem en afgift. De vil fortsat bøvse og prutte, og det eneste landmanden kan gøre er, at betale ved kasse et. Eller flytte produktionen til udlandet, hvor der ikke er indført »prutte-afgift«, men det giver jo ingen global miljøgevinst. Kun tab af arbejdspladser herhjemme. Derfor; væk med den knast.

Der findes flere knaster i skatteudspillet, som med garanti vil blive diskuteret, men der er ingen grund på at bruge tid på de tåbeligste af slagsen. Dertil haster det for meget med at få lavet en reform, der som hovedformål har, at det kan betale sig at arbejde. Også hvis man har køer.

faber

Drop prutte-afgift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce