Det velkomne valg


Det velkomne valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis der var noget alle partier kunne blive enige om på Christiansborg i går, så var det, at valget var velkomment – ja nærmest en befrielse. Umiddelbart – hvad flere politiske reportere også bemærkede – så var statsminister Anders Fogh Rasmussens begrundelser for at udskrive valget næsten for banale til at kunne udløse et valg. Men reaktionerne fra hele det politiske spektrum viste ganske klart, at det gamle fortærskede udtryk om at få renset luften på Christiansborg var overmåde aktuelt.

For befolkningen – som i øvrigt for kort tid siden gav udtryk for, at det ville være udmærket med et valg – så bliver det også en kærkommen mulighed for at sammensætte det Folketing, som har en række store opgaver foran sig.

Kvalitets- og velfærdsreform, udlændingepolitikken, skat, de offentlige lønforhandlinger, den nye EU-reformtraktat og ikke mindst kampen mod terror er emner, som ikke er velegnede til beslutninger i et Folketing, som mere eller mindre ville være i valgkamp det kommende år.

Fornuftigt synes det også, at det bliver en kort og formentlig hektisk valgkamp, således at Folketinget hurtigt kan komme i arbejdstøjet og tage fat på de mange forestående opgaver.

Mens valgkampen endnu er i sin vorden, og meget fortsat kan ske, så peger meget i retning af, at et par af Folketingets mindre partier får afgørende indflydelse på, hvem der danner regering efter et valg.

For selv om al erfaring viser, at meningsmålingerne oftest er en usikker strømpil, så vil det være en overraskelse, hvis ikke vælgerne udstyrer Ny Alliance med et så stort mandattal, at de – eventuelt sammen med de radikale – i realiteten kan beslutte, hvem der skal danne regering.

Netop denne situation er helt sikkert også årsag til, at statsminister Anders Fogh Rasmussen vil være meget forsigtig med de mere bombastiske visioner og krav.

Omvendt vil meget også afhænge af, hvordan den socialdemokratiske leder Helle Thorning Schmidt kommer ud af sin første valgkamp. Umiddelbart synes der behov for et valgprogram med mere substans end blot velfærd frem for skattelettelser. Hvortil kommer, at hun næppe får nogen let gang på jorden, når hun skal samle en opposition, som spænder lige fra Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid over SFs Villy Søvndal til den nye radikale leder Margrethe Vestager.

Når dertil lægges, at de danske vælgere gennem de senere valg i stort omfang skifter parti og først beslutter sig i allersidste øjeblik – sidste gang var det omkring 25 procent – så er det det ingen overdrivelse, at der er lagt op til lidt af en valggyser, hvor politikerne vil være meget bevidste om den meget store gruppe af letbevægelige vælgere.OCJ

Det velkomne valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce