Den kollektive depression


Den kollektive depression

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frygt intet andet end frygten. Det var den berømte engelske statsmand og filosof, Francis Bacon (1561 - 1626) der udtalte de senere så berømte - og ofte citerede - ord. I dag hænger ordene frygt og finanskrise uløseligt sammen. Vi frygter finanskrisens konsekvenser, selv om vi måske ikke selv har været direkte konfronteret med den - altså finanskrisen. Men når man ustandselig hører om den og ser stribevis af eksperter beskrive al dens uvæsen, så må den jo være derude et sted, og det skaber rigtig god grobund for frygt. I Jylland er der en virksomhedsejer, der er så godt og grundig træt af ordet finanskrise, at han dagligt klipper alle artikler ud af aviserne hvori ordet finanskrise optræder, inden han lægger dem ud i frokoststuen til medarbejderne.

Det er nok en mere kuriøs end seriøs måde at bekæmpe det stigende hysteri på, men dog et initiativ, der er stærkt brug for i en situation, hvor vi helt åbenlyst er gået i negativt selvsving. Mere tyngde er der i, når en af landets tunge erhvervsdrenge, Novos koncerndirektør, Lars Rebien Sørensen, til Berlingske udtaler, at nu må vi droppe den kollektive depression. Frygten er værre end realiteterne, siger han næsten helt i Francis Bacon stil.

Det er dejligt, at der her er en mand, der træder uden for nummer og dermed skiller sig ud fra flokken af grædekoner. Lars Rebien Sørensen er ikke hr. Hvemsomhelst. Han står i spidsen for en virksomhed, der i dag er Danmarks mest værdifulde målt på børsværdi; altså en virksomhed, som er mere værd end det nationale flagskib A. P. Møller. Novo-direktøren gør op med den psykologi, der får folk til at handle, som tilfældet er, når de tilstrækkeligt mange gange har hørt ordet finanskrise. Vi har brug for, at sortseerne får kvalificeret modspil fra folk, som ikke lukker øjnene for de problemer, der vitterligt er, men som pejler efter de muligheder, der trods alt er til at få øje på.

Nøgne tal viser, at det faktisk ikke hidtil er gået så galt, som man ellers kunne få indtryk af. Ledigheden er fortsat rekord lav; ja faktisk er ledigheden i december faldet i Svendborg, Langeland og på Ærø, og på Fyn som helhed var der i den seneste opgørelse en ledighed på 2,1 procent. For ganske få år siden ville vi være ganske henrykt over så lav en ledighedsprocent. Spørgsmålet er, om vi i fællesskab får produceret så mange negative vibrationer, at vi nok skal få banket den op til tidligere tiders høje niveau, eller om vi i stedet beslutter os for at droppe den kollektive depression og holder op med at frygte frygten.

faber

Den kollektive depression

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce