Avisen mener: Til julebal i den blå blok


Avisen mener: Til julebal i den blå blok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Når nu DR undlod at sende den ellers forhåndsannoncerede P1-julekalender "Jul i republikken", vist blandt andet fordi den var for venstreorienteret, så er det altid noget, at Christiansborg er leveringsdygtig i noget af et juledrama med højreorienteret slagside. For det er da i den grad et forløb, der kunne være selv den mest indviklede og spændingsfyldte julekalender værdig, som udspiller sig i disse dage i den blå blok.

Finansloven er efter sigende forhandlet på plads og klar til at blive vedtaget endeligt fredag den 22. december, altså to dage før jul. Men stadig udestår en række aftaler om især udlændinge- og skattepolitik, som i hvert fald ifølge dele af regeringen er sat som forudsætning for, at selve finansloven kan stemmes hjem.

Igen er det Liberal Alliance, som egentlig er regeringens største trussel. Den regering som partiet selv er en del af, for det er LA, der i realiteten har truet med at kaste regeringen ud i et valg eller som minimum total splittelse, hvis ikke især skatteaftalen kommer i hus. Den skatteaftale, som ifølge LA-leder og udenrigsminister Anders Samuelsen kommer til at indeholde de største skattelettelser i mands minde.

Det er slet ikke utænkeligt, at det er præcis det, der kommer til at ske, og for regeringens liv samt for sammenhængskraften i den blå blok, må man da håbe, at det går som Samuelsen foruddiskonterer. Det ser bare ikke helt sådan ud lige nu, hvor støttepartiet DF med formand Kristian Thulesen Dahl i spidsen hævder, at de er vidne til en farce i en børnehave.

Samtidig har statsminister Lars Løkke Rasmussen bragt sig selv i spil som forhandler, hvilket unægtelig gør prisen for en fiasko noget større.

Nu skal vi se tiden an, og som sagt kan alt jo nå at falde på plads, så julefreden kan sænke sig i blå blok. Men det er bemærkelsesværdigt, hvor samspilsramt blokken er, og hvor lidt sammentømret og enige, partierne rent faktisk er. Ja, der er oplagte uenigheder, og selvfølgelig skal forhandlingerne være der, hvor fronterne trækkes op. Men det virker ærlig talt efterhånden en anelse amatøragtigt, at de fire blå partier ikke i højere grad evner at finde et fælles fodslag. Angiveligt var det i fredags tæt på et regulært regeringssammenbrud, inden man enedes om det, som man så øjensynligt ikke endnu er helt enige om alligevel.

Der er langt fra LA's ønsker om skattelettelser til DF's krav om en helt ny og evigt strammere udlændingepolitik. Men det er politik at få ender til at mødes i en proces, hvor der naturligvis skal bøjes af over hele linjen. Hvis man altså har viljen, hvilket man efterhånden med rette kan tvivle på.

Det er i sandhed lidt af et juledrama. Om det ender godt, ved vi ikke endnu. Julen kan blive lang i den blå blok, og det er slet ikke sikkert, at julemanden kommer med gaverne til sidst.

Avisen mener: Til julebal i den blå blok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce