Avisen mener: Det etablerede Alternativet


Avisen mener: Det etablerede Alternativet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Troels Mylenberg
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Mon ikke det er Uffe Elbæk og hans Alternativets største succes, at det stadig evner at få mange mennesker til omtrent at væmmes. Til at tage sig til hovedet og tale med afsky i stemmen om disse gøglere, disse dansende politikeramatører, der tror på at hvis bare alt gøres på en ny måde, så lykkes vi som samfund. Hvis bare vi indfører borgerløn, bliver veganere, arbejder mindre og i det hele taget tænker ud af enhver tænkelig boks, så kører det for os.

Det er et budskab, som der for mange er så megen uskøn musik i, at det provokerer voldsomt. Og heri ligger noget af det allermest værdifulde ved Alternativet. I modstanden mod dem og i frustrationen over, at nogen overhovedet tiltales af alle de diffuse idéer og fugle på taget, som partiet i høj grad bærer i sig. Herunder det greb ind i det private, som er Alternativets måske største succes som politisk bevægelse; at gøre noget så ellers fjernt fra de andre partiets tænkning af politik, som valget af aftensmad til netop kernepolitik. Grænseoverskridende og i sandhed Alternativt. Størst ros skal partiet have for sin insisteren på ikke at falde ned i debattens faldgruber af personslagsmål og emneafsporing.

I denne weekend holdt partiet sit andet landsmøde efter at være blevet et Folketings-parti med hele 10 mandater. På kurs mod flere folkevalgte til efterårets kommunal- og regionsvalg, hvor meget skal gå galt, hvis ikke landssuccesen kaster en lang række mandater af sig.

Idel lykke er det hele ikke. Meningsmålingerne viser et vist loft for tilslutningen, men spærregrænsen er langt væk, og når man ser på partiets første to år i Folketinget, så bør det være med respekt for det opnåede. Ikke så meget i det rent parlamentariske, hvor det er begrænset, hvor meget partiet er med i. Men i stedet i evnen til at sætte nye dagsordener og gøre dem til brede debatter.

Ja, det har handlet meget om kødløse dage og veganerudfordringer, ligesom Uffe Elbæk med sine trøjer med budskaber og måske lige lovlig alternative tilgang til eksempelvis spørgetimen til statsministeren indimellem virker så alternativ, at resultatet primært er afkobling fra den debat, som alle andre deltager i. Men på bundlinjen står, at dansk politik er blevet rigere og har fået flere - tiltrængte - dimensioner med sig i kraft af Alternativet.

Man kunne kalde det vitaminer, en slags kosttilskud til en politisk kultur, som dels for mange er sindbilledet på dødvande, dels en verden for sig i sin egen indspiste boble. Her giver Alternativets anderledeshed rigtig god mening. Som netop alternativ og i rollen som korrektiv i forhold til det etablerede og dets dogmer, regler og vaner.

Men der skal også mere til. Man kommer ikke langt blot ved at insistere på at få lavet reglerne om. Man er nødt til at vise vejen mere end blot at tale om at ændre dens retning. Det er Alternativets egentlige udfordring fremover.

Avisen mener: Det etablerede Alternativet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce