Ansvarsfraskrivning


Ansvarsfraskrivning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der vil helt sikkert gå et stykke tid, før det bliver muligt at få et mere præcist billede af, hvad der egentlig er foregået i den gigantiske svindelsag omkring virksomheden IT Factory. Men allerede nu har mange gode mennesker travlt ved håndvasken. Senest svindelfirmaets revisorer, KPMG, som i god tid inden trådene er redet ud, har frikendt sig selv.

Hvor høj en karakter, der kan gives for det kunstneriske indtryk af denne øvelse, skal være usagt. Men revisionsfirmaets udmeldinger må mange steder give anledning til en del eftertanke, og vel dybest set også til handling.

Det handler først og fremmest om, at revisorerne mener, at de har gennemført alle de kontroller og efterlevet alle de regler, som lovgivningen foreskriver. Vel at bemærke uden at finde noget, som burde have udløst et ?vagt i gevær?.

Hvis det er rigtigt, så er der i hvert fald afdækket to alvorlige problematikker, som nødvendigvis kræver handling.

Den ene er, at så må lovgivningens bestemmelser ikke være gode nok, når man har kunnet overse så gigantiske svindelnumre, som der indtil nu er afsløret. Det andet er, at revision er andet og mere end blot en kontrol via tørre paragraffer. De fleste, som køber revisorbistand, forventer at revisorerne ikke bare med skyklapper for øjnene gennemgår tallene fra direktionen, men bestemt også anlægger en sund kritisk holdning, når man skal vurdere, om regnskabet er i overensstemmelse med de faktiske forhold.

Set udefra kan det undre ? i lyset af de ting, som allerede nu er kommet frem ? hvordan et højt estimeret revisionsfirmas dygtige folk kan overse en så omfattende svindel. Ikke mindst når man betænker, at deres årvågenhed burde være skærpet, eftersom direktør Stein Bagger ifølge det foreliggende tidligere har fusket med tallene.

Nu er det jo sådan, at revisionsvirksomhederne altid indleder ethvert trykt regnskab med en beskrivelse af, hvad revisionen omfatter og specielt hvad den ikke gør. Blandt erhvervsfolk går denne indgangsbøn under betegnelsen ansvarsfraskrivning. Det er helt sikkert, at revisionsfirmaet i stort omfang vil holde sig til denne erklæring i bestræbelserne på at redde sig igennem den penible situation.

Dette til trods, så mangler KPMGs frikendelses-aktion svar på, hvorfor de højt profilerede revisorer ikke ved stikprøvekontrol har efterprøvet fakturaernes ægthed. Det plejer dog at være et banalt, men væsentligt led i revisionens arbejde. Og hvis de har foretaget denne stikprøvekontrol, hvorfor de så har overset, at hovedparten af IT Factorys indtægter stammede fra svindelfakturaer.

Hvorom alt er, så kan ingen på nuværende tidspunkt næppe vide, om KPMG har begået ansvarspådragende ting eller har sløset med sit arbejde, således at de efterfølgende kan drages til ansvar. Men karakteren for revisionsfirmaets indsats i denne sag er næppe en, der bliver at finde i den høje ende af skalaen. OCJ

Ansvarsfraskrivning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce