Yngelpleje


Yngelpleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BØRN: ”I dag skal man adskilles fra sin mor, når man er seks måneder gammel. Der findes næppe nogen højere dyreart, der ikke venter til ungen er to-tre år...” Sagt for nylig af psykologen Niels Peter Rygård, der er stærkt kritisk over for den måde, vi behandler vores små børn på. Det hele begynder, inden barnet er blevet to år. Hvad det oplever i de to første leveår, er på mange måder bestemmende for, hvordan barnet siden udvikler sig, siger han.

Politikerne må have lyttet – i alle tilfælde falder alle partierne nu over hinanden for at udvide barselsorloven. Det meste af det ligner politisk drilleri, men også det kan føre til noget godt, når alle pludselig kan blive enige. Det burde der være basis for, selv om alle forslag synes at have deres præferencer, hvis en lov skal udformes.

Sidst har Marianne Jelved og Lotte Bundsgaard meldt sig på banen med krav om, at hvis barselsorloven skal forlænges, så skal faderen tvinges til at tage de ekstra måneder.

Og så er regeringen i øvrigt bange for, at for mange kvinder vil vælge at passe deres børn og dermed ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Begge argumenter skal nok få adrenalinen til at koge hos mange forældre: det ville være så rart, om politikerne ville overlade den slags personlige valg til familierne selv. Hvis hovedhensynet er barnet, var det rart om ikke alle mulige andre hensyn blev viklet ind i sagen. Og en øget barselsorlov handler mindre om kønskamp end om at skaffe familien af med den stress, der er forbundet med, at to forældre farer rundt, mens deres barn har allermest brug for tryghed, ro og nærvær.

Plejesektoren, der er befolket af kvinder, vil komme til at mangle dem, siges det. Så kunne mændene måske tage deres tørn der! Mon ikke også ældre havde godt af lidt mandlig omgang indimellem? Desuden kunne et regnestykke over, hvor mange kvinder og mænd, der passer hinandens børn udenfor hjemmet være nyttig til en videre diskussion

Men regeringspartierne er heller ikke enige i den finansiering, Venstre og Konservative har foreslået, nemlig at pengene til de fulde dagpenge, som skal ledsage ordningen, skal tages fra den udskældte aktivering. Det er lidt svært at se, hvorfor regeringen partout vil opretholde midlerne til aktivering i en periode, hvor arbejdsløsheden er faldet,og hvor regeringen selv erkender, at aktiveringen både er for dyr og for stivbenet.

Det relevante spørgsmål, der må stilles i forbindelse med en øget barselsorlov, bør gå på, om det vil betyde, at kvinderne får en vanskeligere placering på arbejdsmarkedet, såmænd både før de bliver gravide, men også efter at de har taget deres barselsorlov. I den forbindelse er det naturligvis klart, at hvis det blev almindeligt, at mænd og kvinder indrettede sig mere fleksibelt med hensyn til pasning af barnet eller børnene – og hvis arbejdsmarkedet tillod større fleksibilitet, ville det yderligere sætte skub i forståelsen for, at både mænd og kvinder kan gå på barsel.

Men tvang vil vi gerne bede os fritaget for! Giv fleksible muligheder, så kan vi udmærket foretage vore personlige valg selv uden politisk indblanding – både mænd og kvinder!

Yngelpleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce