Vores klima


Vores klima

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FRISK halvlunken blæst fra sydvest. Gråvejr. Regnbyger. Mellem seks og ni graders varme. Dansk vinter.

De angiveligt permanente strenge vintre med hård frost og store snemængder for et par generationer siden er en myte. Også dengang kunne man opleve en januar som nu.

Men de var sjældne.

DERIMOD har vejret i de senere år opført sig så aparte, sammenlignet med tidligere, at selv de forsigtige meteorologer er holdt op med at tale om tilfældigheder.

Kloden bliver notorisk varmere og varmere, og det er menneskets skyld. Og konsekvenserne træder nu så tydeligt frem, at politikerne omsider er begyndt at reagere.

I DENNE uge spillede EU-kommissionen ud med en miljø- og energipakke, der skal sikre, at den globale opvarmning maksimalt stiger med to grader celcius over det normale niveau.

Når man tænker på, hvad selv små temperaturstigninger kan forårsage af ubehagelige ændringer i naturen, er EU's mål baseret på laveste fællesnævner.

Omvendt er den pauvre ambition - desværre - realistisk.

FOR DET første har CO2-udslippet fra primært den vestlige verden allerede i dag skabt ravage i atmosfæren, og for det andet kan ikke engang en mastodont som EU med 27 medlemslande tilnærmelsesvis magte dette globale problem alene.

Først og fremmest skal USA og Kina spille med, og med amerikanske politikeres ulyst til at gribe ind over for den menige amerikaners storforbrug af brændstof bliver det ingen nem opgave at vinde tilslutning for de 27 EU-regeringschefer, der formentlig vedtager pakken i marts.

Men der er ingen vej udenom, og samtidig med, at EU lægger pres på USA, bør de europæiske lande gå foran. Løftet om at reducere CO2-udslippet med mindst 20 procent i 2020 skal fastholdes.

DET ER altid godt at begynde med sig selv, og ind imellem skænderierne om skattestop og flere velfærdsgoder bør danske politikere sætte klima og miljø højt på dagsordenen.

Traditionelt har de folkevalgte uhyre svært ved at beskæftige sig med problemer, der befinder sig på den anden side af næste valgdato, men forandringerne i vejret er nu så tydelige, at der er håb om lydhørhed hos hr. og fru vælger.

AF ØKONOMISKE grunde har man tidligere fået danskerne til at spare på den energi, der forurener.

Nu handler det om børn og børnebørns trivsel og velfærd - et endnu bedre argument for at spare på strøm, olie og gas, skulle man mene.

EU's klimaudspil rummer store muligheder for Dansk Industri, og det er en sidegevinst, der selvfølgelig skal udnyttes.

TEKNOLOGISK er Danmark stærkt kørende inden for alternativ energi - vind, biomasse og solceller. Denne position skal fastholdes og om muligt udbygges - til gavn for landet, men også som bidrag til bevaring af flora og fauna og naturens mangfoldighed i øvrigt.

Hvor meget der kan reddes, vil tiden vise.

Grå skyer og byger fra Atlanterhavet får vi uden tvivl flere af.

Vores klima

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce