Vor tids pest


Vor tids pest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HVIS DET ikke i sidste øjeblik var lykkedes Scotland Yard at gribe ind, ville vi have været vidne til "et massemord af ufatteligt omfang, udført af desperate mennesker"...

Ordene lød på et pressemøde, der blev holdt kort tid efter, at det engelske Scotland Yard havde arresteret mere end 20 mennesker, mistænkt for i deres håndbagage at ville indsmugle flydende sprængstof i et passagerfly til Amerika for derefter at sprænge flyene i luften over Atlanten.

SAGEN ER ENDNU IKKE fuldt belyst, men hvad enten den vokser i omfang eller frygten viser sig at være overdreven, er begivenhederne i Heathrow lufthavn i går endnu et udtryk for, at terrorisme er blevet vor tids pest, og at ingen noget steds på kloden kan føle sig sikker. Terrorister kan slå til hvor som helst og når som helst.

Men det er tankevækkende, at der kun er gået godt et år, siden bomberne eksploderede i London og dræbte 54 mennesker, og at de fly, der var udset til bombemål, var på vej fra England til Amerika.

HÆNGER det sammen med, at England i Mellemøsten kæmper side om side med USA, der i dele af Islam jo betragtes som "den store Satan"? Eller er det fordi den engelske integrationspolitik er slået fejl?

Formentlig er der tale om begge dele. Flere udenlandske terroreksperter pegede i går på, at også Danmark var i fare for at være mål for en terrorhandling på grund af Muhammed-tegningerne.

TIDEN ER ikke inde til kategoriske vurderinger og slet ikke til at fælde nogen dom over de foreløbig 21 anholdte.

Om kort tid, når politiet vil og kan fortælle lidt mere, er alle klogere. Men det er godt at vide, at hvor djævelsk et komplot, der end er tale om, er alle mistænkte sikret en fair rettergang, fordi sagen optrevles i en et gammelt demokratisk retssamfund som det engelske.

I mindre demokratiske lande ville myndighederne uvægerligt komme under mistanke for at "pynte" på afsløringen for at fjerne offentlighedens opmærksomhed fra politisk mere betændte sager.

På linje hermed var der i går amerikanske røster fremme om, at Al Qaida står bag de planlagte flysprængninger. Det ville passe godt ind i det amerikanske verdensbillede.

Andre og mere sandsynlige forlydender ville vide, at de formodede gerningsmænd var af pakistansk oprindelse, men født i England og dermed engelske statsborgere. Det var via nettet og uden inspiration fra lokale islamiske miljøer, de havde planlagt massemordene...

DET AFGØRENDE spørgsmål er naturligvis, hvad vi kan gøre udover at stramme lovgivningen og alle være mere agtpågivende.

Lige så lidt som man i Libanon kan udrydde Hizbollah med bomber, men kun midlertidigt begrænse organisationens aktiviteter, kan terrorismen udryddes med politiets hjælp - i hvert fald ikke terrorisme, der gror i vestlig jord.

Det er årsagerne, der skal findes. Det er et langsigtet projekt, og så hadefuldt klimaet i dag er mellem religioner og civilisationer, har det lange udsigter.

Der bliver ikke fred i vor tid. Men der er ikke noget andet alternativ.

Vor tids pest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce