Vindere og tabere


Vindere og tabere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEN POLITISKE studehandel om de nye regionshovedsæder efterlod fire ud af fem storbyer som tabere.

Men for de uheldige i første runde, lovede regeringen og Dansk Folkeparti nye chancer i det statslige lotteri om kompensation for tab af amtslige arbejdspladser. Nu er A- og B-gevinsterne så fordelt i nøje afmålte mængder over det ganske land i form af nye statslige centre og kontorer.

Amtsborgmester Jan Boye vurderer, at Fyn kan være godt tilfreds med fordelingen, der giver et lille plus af arbejdspladser i forhold til dem, Fyn mister på den nye regionsstruktur.

Knap så tilfreds er den anden Boye på rådhuset i Odense. Han havde mest af alt håbet på at få et af de fem nye centre for statsforvaltning. Det går i stedet til Aabenraa - men dog med et afdelingskontor i Odense, så fynske par, der ønsker skilsmisse, slipper for at skulle tage det endelige opgør i grænselandet.

Til gengæld kan Anker Boye glæde sig over, at Odense bliver hjemsted for et af statens tre nye miljøbeskyttelsescentre, samt at den fynske hovedstad skal holde styr på beskæftigelsen i hele regionen.

FOR PARTIERNE bag strukturreformen er regnestykket i forhold til arbejdspladser gået nogenlunde op. Og ud fra den tankegang burde alle være glade.

Måske lige med undtagelse af de tusinder af ansatte i den amtslige og statslige administration, der skal have fat i Danmarkskortet for at se, hvor arbejdsopgaverne nu ligger.

Det gælder også kommunernes skattefolk, der for fremtiden skal arbejde i 30 nye centre, hvoraf Fyn får de tre i Svendborg, Middelfart og Odense. Netop på skatteområdet har kommunerne i forvejen rationaliseret ved fælles skatteligning, og rent teknisk kan et skattecenter ligge hvor som helst.

På miljøområdet kan Faaborg se frem til en ny position som landsdelscenter, hvad det så end måtte indebære i forhold til miljøbeskyttelsescentret i Odense. Opgavefordelingen mellem kommunerne, regionerne og staten på miljøområdet forekommer ikke særlig indlysende.

VED UDELUKKENDE at skele til fordelingen af arbejdspladser, har forligspartierne på nogle områder skabt ulogiske og uhensigtsmæssige placeringer af de nye statslige centre og kontorer.

Da TV2-regionernes hovedsæder skulle placeres for 16 år siden, var det en forudsætning i forliget, at de største byer i regionerne var udelukket. Så derfor måtte TV2/Fyn indlogere sig i Svendborg til trods for, at Odense både nyhedsmæssigt og geografisk var et langt bedre udgangspunkt for en regional tv-station. Omsider kørte selv politikerne trætte på A9, og nu bor TV2/Fyn i Odense.

SÅDAN VIL det formentlig også gå med nogle af de "flag", som reformpartierne har plantet i et forsøg på at dele sol og vind lige. Frem for at se på helheden, og hvor opgaverne løses mest hensigtsmæssigt.

Fordeling: Frem for at se på, hvor opgaverne løses mest hensigts- mæssigt, har reformpartierne valgt at placere de statslige centre ud fra en fordeling af arbejdspladser.

Vindere og tabere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce