Villy


Villy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Listefod

Som ventet fik tidens mest succesrige partichef det præcis som han ville have det på SF’s landsmøde. Trods murren fra et mindretal af delegerede med rødder i rundbordspædagogikkens guldalder fik Villy Søvndal sit ønske om en mere strømlinet og dynamisk ledelse igennem.

Mindre forsinkende snak, mere topstyring - omend der stadig er langt til forholdene i Dansk Folkeparti. Organisatorisk har Søvndal dermed gjort SF regeringsparat.

Politisk er Villy Søvndal godt i gang med samme øvelse, også med landsmødets velsignelse.

Som Fogh nærmede sig midten fra højre, er SF med Søvndal i spidsen marcheret ind fra venstre i den pragmatiske erkendelse, at det er hos midtervælgerne, magten kan vindes.

Brokkerierne fra partiets venstrefløj behøver Søvndal ikke at bekymre sig om. Til syvende og sidst går disse traditionalister ikke andre steder hen.

Søvndals manøvre er flot udført, og så længe SF går frem eller blot kan fastholde sin store fremgang i meningsmålingerne kan den ikke anfægtes af rød stues sympatisører. Uden Søvndals konsekvente kursskift inden for flere områder var S-SF-R-aksen ikke vokset til en reel trussel mod VK-regeringen. For eksempel kan nævnes retspolitikken, hvor SF’s gamle bløde linje stort set kun appellerede til socialpædagoger. Også Søvndals besked til rabiate islamister om, at de kan skride et vist sted hen, har taget kegler.

Som hos Fogh (væk med minimalstaten), Thorning-Schmidt (tilslutning til stort set hele regeringens udlændingepolitik) er der altså i tilfældet Søvndal tale om en god portion populisme, hvilket han ikke skal klandres for. Sådan agerer toppolitikere i en tid, hvor vælgerne ikke er så trofaste som tidligere.

Spørgsmålet er imidlertid, hvor længe Villy Søvndal kan fortsætte med at nedtone sit partis oprindelige grundlag af angst for midtervælgerne - uden der går skår i hans troværdighed.

Jo, Søvndal er skam stadig socialist, men partiet skal helst hedde SF, og selv om partichefen bedyrer det modsatte, tyder meget på, at det irriterer ham, at Venstre nu bruger det oprindelige navn - Socialis­tisk Folkeparti - om sin nye hovedmodstander. Schlüters gamle vending synes at ligge godt hos Søvndal: "Jeg er ikke så meget socialist, at det gør noget".

Og videre: Jo, der skal formentlig rulles lidt skattelettelser tilbage, men rolig, det vil kun gå ud over de absolut rigeste.

Jo, ansatte i private virksomheder skal bestemme over en del af overskuddet, men rolig, ikke i den gamle forkætrede ØD-form. Og så videre.

"Liberalismen er gået konkurs", proklamerede Villy Søvndal på landsmødet. Og lod det blive ved det. I gamle dage havde en SF-formand tilføjet: "Og socialismen blomstrer".

Villy

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce