Vi skal tænke fleksibelt


Vi skal tænke fleksibelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

RETSKREDSE

Debatten om, hvor borgerne skal have behandlet deres små og større sager, går i disse uger over landet. For en tid siden foreslog en embedsmandsgruppe under Justitsministeriet, at politikredsenes antal blev reduceret. Forslaget for Fyn var, at der i fremtiden skulle være to politikredse, én i Odense og én i Svendborg.Det forslag tog vi på dette sted afstand fra. Fyn bør være én politi-kreds, hvilket i øvrigt ikke hindrer, at nærpolitistationerne kan fungere om dagen.

Nu er det retskred-sene, der er til debat, fordi en kommission under Domstolsstyrelsen er ved at barsle med en rapport, der foreslår, at Fyn bliver to retskredse. Èn i Odense og én i Svendborg.Skal der ændringer til, bør Fyn være en retskreds, så Fyn bliver én homogen enhed både på det ene og det andet af disse felter. Det vil også være rimeligt, at retskredsen - som politikredsen - får hovedsæde i Odense, der, selv om det synes at irritere mange, nu engang er Fyns hovedstad.

Men at vi får én politikreds og én retskreds, behøver ikke betyde, og bør ikke komme til at betyde, at den lokale forankring forsvinder.Som det er tilfældet med politi-kredsene og bevarelsen af de lokale politistationer, gælder det samme for opretholdelsen af de lokale dommerkontorer.

Hvis de lokale dommerkontorer gjorde op, hvad det er, de arbejder med, ville det formentlig vise sig, at ca. 80 procent af det daglige arbejde er småsager og rent administrativt arbejde, der ikke kræver en dommers fysiske tilstedeværelse. Det er simple ekspeditionssager. Men det er ikke desto mindre ekspeditionssager, som det vil være til stor skade for den lokale befolkning, hvis den skulle drage til Odense for at få ordnet. Det drejer sig bl.a. om skifteretssager og fogedsager.

Det kan ikke være rimeligt, at jage folk til Odense for at få ordnet ganske banale dagligdags ting. Dem skal de selvfølgelig have mulighed for at få klaret på deres lokale dommerkontor. Derimod kan der være megen god grund til, at dommerne er dem, der kan sendes rundt til de steder, hvor deres tilstedeværelse er nødvendig i kortere eller længere tid, fordi der er sager, som en dommer skal medvirke i.

Hvis byretter og dommerkontorers daglige arbejde flyttes til Odense, vil det ikke alene betyde, at borgerne får længere. Det vil også betyde, at de lokale advokater flytter med, for de vil næppe sidde i ”retsløse byer”, og så er borgerne virkelig på den. Man skal nemlig være klar over, at langt det meste juridiske arbejde ude i landet foregår på advokatkontorerne. Domstolene ser kun toppen af isbjerget.

Den foreslåede model vender den tunge ende nedad. De ressource-stærke borgere skal nok klare sig, men der er ingen som helst grund til at gøre det besværligst muligt for borgerne i det daglige. Lad os derfor få én politikreds og én retskreds på Fyn, men lad os samtidig få mulighed for at bevare det lokale politikontor og det lokale domhus til de daglige ekspeditioner.Når vi tilrettelægger tingene, behøver det ikke blive et enten eller. Det kan udmærket i dag med den ny teknologi og moderne styresystemer blive et både og.

Det er synd, hvis vi tænker alt for ufleksibelt.

Vi skal tænke fleksibelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce