Vi alene vide


Vi alene vide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis nogen havde troet, at den stadig mere påtrængende økonomiske krise ville fortrænge den såkaldte værdidebat, er de blevet klogere de seneste dage. At spille på frygt og uvilje mod flygtninge og indvandrere har altid været Dansk Folkepartis trumfkort, og da finanslovsforhandlingerne er det afgørende spil, før puljen skal fordeles, er det her, Pia Kjærsgaard og hendes væbnere spiller deres esser.

Det skete også forleden, da partiet truede med at forlade forhandlingsbordet i Finansministeriet, hvis ikke der i lyntogsfart blev fremsat og behandlet et forslag, der sendte den udviste tuneser om ikke i bånd og lænker, så dog til Sandholmlejren, helst med lænke om fod. Det sidste nægtede Røde Kors dog at medvirke til.

Manden er som bekendt mistænkt af PET for at ville have myrdet Muhammedtegneren Kurt Westergaard. Men da han på grund af en konvention alligevel ikke kan udvises, har han hidtil opholdt sig på "tålt ophold" i nærheden af Westergaards hjem. Det provokerede mange. Med rette - men det burde også provokere, at hans tilfælde blev misbrugt af Dansk Folkeparti til at sætte regeringen en pistol for panden og erklære, at blev der ikke vedtaget en tuneser-hastelov her og nu, forlod man forhandlingerne.

Men de andre forhandlere, ja selv Liberal Alliances Anders Samuelsen, erklærede ikke, at nok er nok. Den ladte pistol gjorde sin virkning. Om også Socialdemokraterne falder til patten og siger ja til at haste denne sag gennem Folketinget, var endnu uvist i går - men sker det, er det et knæfald for en folkestemning, som politikerne burde have mod og mandshjerte til at gå op imod.

Alle har forståelse for tegnerens situation. Han skal beskyttes. Men det skal ske, uden at retssikkerheden sættes over styr.

Tuneseren er udvist, fordi PET mener, han er farlig. Men PET's materiale, der før har vist sig mangelfuldt, er ikke efterprøvet af en domstol - så principielt er tuneseren uskyldig, indtil andet er bevist. Og selv om et flertal står bag loven om administrativ udvisning, er det en stærkt diskutabel fremgangsmåde. Når totalitære stater har anvendt den - og sendt folk ud af landet eller interneret dem, uden at de har været for en dommer - har det altid kaldt på dansk forargelse. Selv det regeringsvenlige Berlingske Tidende taler om nu om "nedtrampede retsprincipper" og finder det på tide at stoppe tuneserjagten. Det er svært at være uenig.

Men hvad mener Birthe Rønn Hornbech, der inden hun blev minister var en ridder, der uden frygt og dadel kæmpede for retssikkerheden og for adskillelsen mellem den dømmende og udøvende magt?

Tilsyneladende ingenting. Tavs var hun også i går, da den regering, hun er medlem af, bebudede, at nu kommer den tørklædelov, hun har erklæret sig lodret uenig i. Heller ikke ombudsmandens kritik af Udlændingeservice - og hendes egen behandling af asylansøgere - gør noget indtryk på hende. Heller ikke på statsministeren. Som sædvanlig er der ikke noget at komme efter.

Under enevælden hed det: Vi alene vide! Nu har vi et politisk flertal, der siger det samme.

Vi alene vide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce