Velkommen til Odense


Velkommen til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helt tilbage fra middelalderen har statsmagten opbevaret sine dokumenter.

Først havde kongerne dem med på sine rejser, pakket i skrin eller eller brevkister. Men i 1300-tallet oprettedes det første egentlige rigsarkiv. Det var på Kalundborg slot, siden fulgte et andet på Københavns Slot.NÅR RIGSARKIVET nu flytter til Odense, kommer rigets arkivalier altså på en måde blot tilbage til provinsen!

Retfærdigvis må tilføjes, at de nu ikke kan være i et par brevkister, men fylder ca. 150 kilometer på hylderne! Cirka 90 procent af de "guldnede papirer" ligger da heller ikke i det nuværende rigsarkiv på Slotsholmen, men i Glostrup, ca. 20 km. fra Københavns centrum. Denne afstand, der naturligvis nødvendiggør megen forsinkende transport, er netop årsagen til, at der nu skal bygges et nyt, stort og praktisk rigsarkiv.DER ER EN saglig og en useriøs indvending mod beslutningen. Den saglige er, at de fleste af de ca. 25.000 "kunder", Rigsarkivet årligt har, kommer fra hovedstadsområdet, og at "leverandørne" til arkivet, det vil sige statens institutioner, er beliggende i København.HVAD DER MED rette har vejet tungere for regeringen, er de store praktiske fordele, det giver at bygge et nyt, stort arkiv i tilknytning til et universitet midt i landet med plads til et nybyggeri. Først og fremmest har de humaniske fag og journalistuddannelsen åbenbare fordele af at have arkivet som nabo. Det er lidt af en appelsin, Syddansk Universitet har fået i sin turban.

Flytningen rummer også en betydelig signalværdi. Ganske vist opfylder regeringen ikke Folketingets intention om, at udflytninger af statslige institutioner skal ske for at hjælpe de økonomisk svageste dele af provinsen. Men selv Kristeligt Folkeparti, der har æren af at have sat diskussionen i gang, drømmer vel ikke om at placere Rigsarkivet i Nakskov, Brønderslev eller Rudkøbing? Regeringen har med sin beslutning understreget, at ikke alle store statslige institutioner behøver at være placeret i hovedstaden.

For Fyn som helhed er der også tale om mange afledede virkninger. Odense får således en stærkere placering på det kulturelle og videnskabelige landkort. Samtidig er placeringen et opmuntrende bevis på, at det kan nytte at stå sammen og gøre en energisk indsats. Der er grund til at lykønske specielt amtsborgmester og universitetets rektor.DE ANSATTES "gråd og skrig og megen hylen" er svær at tage alvorlig. Der er trods alt ikke tale om et barnemord. Kritik af afstande i Danmark må kalde på smilebåndet, når man tænker på det øvrige Norden.

Odense ligger midt i landet og råder over alt, hvad en moderne dansk familie kan ønske sig. Vil medarbejderne følge et godt råd, skal de rykke deres teltpæle op, ikke specielt for Odenses skyld - 110 arbejdspladser er trods alt til at overse - men for deres egen.Velkomne skal de under alle omstændigheder være.

Velkommen til Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce