Valg med hjernen


Valg med hjernen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

46.000 UNGE har fået opfyldt deres ønske til en videregående uddannelse. Og det har de i mange tilfælde, fordi adgangskravene er sænket for en lang række uddannelser, også nogle af de mest populære.

Men ikke desto mindre er det en glædelig tendens, at nye studerende i højere grad end tidligere vælger uddannelser, hvor der er rimelig chance for at få job bagefter.

Sagt på en anden måde: At flere unge søger til naturvidenskabelige og tekniske uddannelser og færre til de humanistiske fag er både i samfundets og de unges egen interesse.

I FLERE ÅR har universiteterne produceret langt flere humanister, end gymnasier og voksenuddannelser kan opsuge. Endnu mangler der dokumentation for universitetsfolks påstand om, at erhvervslivet i større omfang kan bruge filosoffer og etnologer.

Ganske vist gør studiechef Per C. Andersen, Syddansk Universitet, opmærksom på et problem, der - angiveligt - vil dukke op i løbet af de næste fem år, hvor 5000 gymnasielærere går på pension. Og hvem skal så erstatte dem, spørger Per C. Andersen.

Mon ikke et svar kan være, at der kan plukkes fra det "overskud" af velkvalificerede humanister, som i dag er arbejdsløse eller som i de kommende år vil blive uddannet til arbejdsløshed? Desværre er det næppe alle, som finder en alternativ beskæftigelse.

STUDIELEDERE på universiterne har kritiseret regeringen for at "hetze" mod de humanistiske fag, men uden at dykke ned i enkelte ministres sprogbrug, bør regeringen ikke klandres for at påvirke de unges valg i den retning, som efter alle prognoser at dømme vil gavne landet mest.

Kendsgerningen er - set i det store perspektiv - at det danske (velfærds)samfund i stadig højere grad skal sikres af ny højteknologisk viden. At stadig flere traditionelle arbejdspladser forsvinder, primært til Fjernøsten, kan ingen ændre på.

Derfor skal rekrutteringen til de relevante uddannelser sikres.

Set man optagelsestallene gennem fynske briller er der grund til at gratulere Syddansk Universitet i Odense med den nye jurauddannelse, som får en fin start. De unges interesse har været stor. 513 søgte ind, og af dem blev 111 optaget.

Jurauddannelsen hører til de klassiske universitetsuddannelser, og det nye fag er derfor med til at gøre Syddansk Universitet ekstra attraktiv.

Søgningen til de fynske lærerseminarier var i år lavere end tidligere. Traditionelt falder mange lærerstuderende fra undervejs, og det kan meget vel være "dropperne", der nu holder sig helt væk.

AT FLERE UNGE i højere grad vælger med hjernen frem for hjertet kan skabe nogle utilsigtede konsekvenser for de humanistiske fag. Mere betænkeligt er det, hvad de lavere adgangskrav kan betyde for kvaliteten af de videregående uddannelser. Vil de nye studerende kunne leve op til studiekravene, eller vil det påvirke uddannelsesniveauet i uheldig retning? Det kan kun de kommende år vise.

Uddannelse: At de unge nu i højere grad vælger studie med hjernen i stedet for hjertet er både i deres egen og samfundets interesse.

Valg med hjernen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce