Uvorne unger


Uvorne unger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DANSKE BØRN er for uopdragne, synes et stærkt stigende antal voksne danskere. Det viser en meningsmåling, Kristeligt Dagblad har fået foretaget, og den bekræfter formentlig kun, hvad de fleste ofte har tænkt.

Nu er det ikke noget nyt, at den ældre generation er beskæmmet over børn og unges opførsel. Men her er det faktisk tre ud af fire voksne, der synes, at børn er for dårligt opdraget. Det er en bemærkelsesværdig vækst siden midten af 90-erne, da kun godt halvdelen af danskerne gav udstryk for denne holdning i en Gallup-undersøgelse. Samtidig mener de voksne i dag, at det vigtigste mål for opdragelsen er at lære børn at opføre sig ordentligt og have gode manerer.

NETOP DE UNGE børnefamilier hører til den samfundsgruppe, der er hårdest spændt for. Derfor er det forståeligt, omend ikke acceptabelt, hvis de unge forældre for ofte køber sig fred ved at føje ungerne, også når de er urimelige. Børnene er familiens hovedpersoner, og om dem drejer al trivsel sig.

Heldigvis er det blevet sådan, at børn i dag både skal ses og høres. Det er dybt tilfredsstillende, at de vokser op i troen på, at de er værd at lytte til og selv har behov, der skal imødekommes. Men hvis de bliver så - ja, lad os bare bruge det gammeldags ord - forkælede, at de overhovedet ikke er i stand til at føle med andre eller vise hensyn, er forældrekærligheden drevet for vidt.

I tidligere tiders store børneflokke lærte børnene naturligt at tage hensyn til de andre, men i de nuværende familier med et eller to børn kommer de nemt til at opfatte verden som værende til alene for deres skyld.

Her har børnehaverne en vigtig mission, når det gælder om, at børnene også lærer den sociale adfærd. Sociale færdigheder er ikke noget, der kommer af sig selv. Der er nogen, der skal fortælle børnene, hvorledes man tager hensyn til andre mennesker. Også skolen kan her yde en indsats, men det er først og fremmest forældrene, der skal sætte grænser for deres børn. Det er måske det største problem i moderne børneopdragelse - eller mangel på samme - at forældre er usikre og ikke tør sætte de nødvendige grænser. Dertil kommer så de almindelige høflighedsregler som at sige goddag og farvel eller det "gammeldags" ord tak.

MODERNE BØRN kan være en pestilens, men det er i virkeligheden dem, det er mest synd for, hvis de på grund af dårlig opdragelse bliver så uomgængelige, at ingen kan holde ud at være i stue med dem.

Under alle omstændigheder er det ikke børnene, man skal give skylden. De er altid et spejl af deres forældre, så det er dem, der skal have den løftede pegefinger om bedre børneopdragelse.

Skulle det mislykkes, er der dog trøst at hente. Intet tyder på, at forkælede og egocentriske børn ikke bliver mindst lige så hensynsfulde, kærlige og hjælpsomme voksne, som de mere velafrettede. Men tiden indtil da kan være streng at komme igennem.

Opdragelse: Skole og børnehave kan gøre meget for at lære børnene social adfærd - men opdragelsen er stadig forældrenes.

Uvorne unger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce