Unge med ondt i livet

Foto: Tegning: Gert Ejton

Unge med ondt i livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når man kun er ung, kan skæbnen være tung, hedder det i en sentimental dansk filmmelodi fra den tid, hvor biografen udelukkende kunne tilbyde oplevelser i sort/hvid.

Men selv om vilkårene siden har ændret sig fundamentalt, så kæmper vor tids børn og unge også med problemer, der overskygger en ellers privilegeret tilværelse for de fleste. Materielt set har de alle forudsætninger for en tryg og oplevelsesrig ungdom, men bagsiden af medaljen er et stigende antal unge, der føler sig ensomme og mislykkede. I en sådan grad, at flere end 1000 unge mellem 15 og 19 år hvert år må indlægges på sygehus efter selvmordsforsøg.

Selv om det typisk er teenagepiger, der er i risikogruppe som følge af kærestesorger og problemer i familien, så er det også børn, der bruger selvmordsforsøg som et nødråb. Som det fremgik af avisens forside i mandags, har Klinik for Selvmordstruede Børn og Unge i Odense behandlet børn ned til otteårsalderen. Ofte kommer det bag på forældre eller skolen, at et barn er endt i den ulykkelige situation. Enten fordi de nærmeste voksne ikke har opfanget eller ikke tillægger de faretruende signaler tilstrækkelig alvor.

Mobning i skolen gør livet surt for mange børn - og kan i værste fald forvandle deres hverdag til et mareridt. Drillerier er afløst af raffinerede metoder via mobiltelefonen, hvor sms-trusler og afpresning bogstavelig talt kan skræmme livet af børn, der ikke i forvejen har et velfungerende netværk af voksne.

I takt med, at det er blevet lettere at tale sammen via de elektroniske netværk, så har børn og unge fået det sværere ved at gøre opmærksom på deres problemer over for de nærmeste omgivelser. Familiens samtaletid er i mange hjem begrænset eller ikke eksisterende, når de unge har akut behov - og derfor tager de drastiske midler i brug for at påkalde sig opmærksomhed.

I den forbindelse kan nettet være en destruktiv inspirationskilde for unge, der vil gøre skade på sig selv. Her kan de læse om, hvordan andre unge i desperation brænder eller skærer sig på arme eller ben, eller hvor stor dosis hovedpinepiller, der skal til for at gøre en ende på livet.

I mange hjem med børn og unge står medicinskabet lige så åbent som barskabet, og begge steder var det måske klogt at få sat lås på. I hvert fald vil Apotekerforeningen og Falck i samarbejde med Livslinjen i en fælles kampagne give forældre råd om, hvordan man bør opbevare medicin i hjemmet. Men selv ufarlig håndkøbsmedicin kan misbruges af børn og unge, der har ondt i livet.

I deres ensomhed er de henvist til diverse elektroniske netværk på godt og ondt hele døgnet. Men hvad de har mest behov for, er et levende netværk af forældre eller andre voksne, der kan opfange de unges signaler - og få talt om problemerne , før det kan være for sent.

Unge med ondt i livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce