Ung og ufaglært


Ung og ufaglært

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Masser af dygtige unge fynboer gennemfører efter folkeskolen en ungdomsuddannelse, enten i en boglig eller en mere praktisk orienteret retning. Heldigvis.

Men der er desværre også en gruppe, som efter 9. eller 10. klasse springer direkte ud i pænt lønnede job, der kan bestrides uden andre forudsætninger end god arbejdsvilje og de fornødne bøffer på overarmene.

Mange af disse unge får aldrig en uddannelse, og det alarmerende er, at denne gruppe af ikke-uddannede fynboer vokser. Procenten er de seneste to år steget fra 19 til 21, og holder man disse tal op imod regeringens ambition om, at i 2015 skal 95 procent af en ungdomsårgang have en uddannelse, er det indlysende, at udviklingen må og skal vendes, hvis ikke dele af Fyn skal ende som støvede folkemindesamlinger.

Faktisk står det endnu værre til, end uddannelseschefer og politikere i årevis har givet indtryk af. Hidtil har det heddet sig, at Fyns problem var et underskud af unge med en længere boglig uddannelse - altså for få akademikere og for mange håndværkere - til skade for Fyn i konkurrencen om moderne videnstunge arbejdspladser.

Nu handler det i første omgang om noget så jordnært som at reducere antallet af ufaglærte unge.

Det er åbenbart ikke så ligetil. Minsandten om ikke lærere og andre uddannelsesansvarlige med sms-beskeder må purre morgentrætte pjækkere ud af sengen om morgenen, og man må i det hele taget have respekt for de initiativer, der på uddannelsesstederne udvises for at forhindre, at ikke-motiverede unge dropper ud af en påbegyndt uddannelse.

Man kan ikke forlange, at de fynske kommunalpolitikere skal agere oversergenter og sparke dørene til ungdomsværelserne op klokken 6.30 hver morgen. Men politikerne, især i de fynske kommuner, hvor uddannelsesfrekvensen er særlig lav, bør tjekke, at uddannelsesvejledningen til eleverne i 9. og 10. klasse fungerer optimalt.

Det er et dårligt tegn, at et betydeligt antal 15-16-årige drenge ifølge en undersøgelse, foretaget af Region Syddanmark, enten fluks vil ud på en arbejdsplads eller ingen planer har efter folkeskolen.

Skolernes vejledere må forsøge at råbe disse unges forældre op. I mange familier uden traditioner for uddannelse får unge ikke det fornødne skub af forældrene, men problemet er, at der bliver færre og færre job til ufaglærte. Som man allerede nu ser det, bliver dette problem lynhurtigt synligt og påtrængende i en krisetid. Så er det i stor udstrækning de ufaglærte, der ryger først.

Skønt der ikke er tale om dårlig vilje, men om manglende bevidsthed, må man konkludere, at forældre, der lader stå til, spiller hasard med deres barns fremtid. Derfor har forældrene et stort ­ansvar.

Men skoleaktører og politikere har også nogle redskaber, der kan bruges. Tidligere flotte visioner om at indhente et "akademisk efterslæb" var stort set uden indhold, men nu er tallene så alvorlige, at skåltalernes tid er forbi. Der skal handles.

Ung og ufaglært

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce